У львівській лікарні від коронавірусу померла 36-річна породілля

3658 0
Для неї це були другі пологи.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Наприкінці минулого тижня, 21 січня, у Центрі легеневого здоров’ְя, що на вул. Зеленій, 477 у Львові, від коронавірусу померла 36-річна породілля. Через прогресуючу дихальну недостатність, двобічне ураження легень жінку прокесерили, а через 16 днів вона померла. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив завідувач відділення інтенсивної терапії та анестезіології Центру В’ячеслав Бондар.

За його словами, 36-річна вагітна зі Сокальщини у їхню лікарню поступила ще 2 січня у важкому стані. Через три дні, 5 січня, жінці не ставало краще, тому її перевели у відділення реанімації.

Читайте також: У Львові від коронавірусної інфекції померла 23-річна породілля

«У жінки, яка була на 32 тижні вагітності розвинулася важка двобічна пневмонія. Оскільки вона не могла самостійно дихати, вирішили провести кесаревий розтин. Якщо б цього не зробили, то померли б обидвоє ще значно швидше – і жінка, і дитина», – каже він.

Через те, що у породіллі була прогресуюча дихальна недостатність, за кілька годин після пологів її підключили до апарату ШВЛ. Померла 36-річна породілля 21 січня.

В’ячеслав Бондар додає, що жінка не була вакцинована. Це була її четверта вагітність і другі пологи.

«На жаль, закінчилося все фатально, бо, незважаючи на лікування, легені з обох сторін повністю згоріли. У жінки був коронавірус з усіма наслідками – вірусною пневмонією, субтотальним ураженням легеневої тканини, тобто її легені були неспроможні виконувати дихальну функцію», – зазначає він.

Дитину, відразу після народження, перевели у Неонатальний центр Львівської обласної клінічної лікарні, що на вул. Чернігівська, 5. Як розповіли Тvoemisto.tv у лікарні, спочатку дитинка перебувала у палаті інтенсивної терапії, але зараз із реанімації її вже перевели у палату. Життю немовляти нічого не загрожує.

В’ячеслав Бондар наголошує, що коронавірус дуже небезпечний вірус, особливо для людей із груп ризику. Вагітні жінки – одні з них. Тому, аби захиститися, він радить вакцинуватися.

Читайте також: У породіллі, яка померла через коронавірус у Львові, відбулося завмирання плоду

«Увесь світ радить вакцинуватися, і вагітним у тому числі. Організм жінки під час вагітності працює за двох у режимі певного перевантаження, тому такі жінки є у групі ризику. Щоб захиститися, потрібно вакцинуватися», – каже В’ячеслав Бондар.

Зараз, за його словами, у реанімаційному відділенні Центру легеневого здоров’я є ще четверо вагітних. Їхній стан не критичний, але вони вимагають цілодобового медичного огляду. Усі вагітні також невакциновані.

Як повідомила на брифінгу керівниця Львівського обласного перинатального центру Марія Малачинська, станом на сьогодні, 24 січня, з коронавірусом у лікарнях перебуває 64 вагітні: 22 у Львівському обласному перинатальному центрі і 42 – у Центрі легеневого здоров’я. Перебіг хвороби у них середньої важкості.

Додамо, що у Жовкві померла 28-річна породілля, в якої підтвердили коронавірус. А у листопаді минулого року у реанімації клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова померла 23-річна жінка на 14-му тижні вагітності. Лікарі рятували її життя близько тижня, однак її стан погіршувався дуже швидко. 

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!