У львівському будинку виявили унікальні сецесійні розписи

3039 0
Будинок на вул. Нечуя-Левицького, 19 є пам'яткою архітектури місцевого значення.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У Львові в будинку №19 на вул. Нечуя-Левицького виявили унікальні сецесійні розписи. Зокрема, на стелі зображена квіткова композиція від руки. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Будинок на вул. Нечуя-Левицького, 19 є пам'яткою архітектури місцевого значення. Реставраторка монументального живопису Ірина Гірна зазначила, що про ці розписи низка львівських реставраторів знали. Оскільки розписи є у сусідньому будинку, який є його дзеркальним відображенням. Коли до фахівців звернулися мешканці будинку №19, реставратори зробили зондажі, щоб пересвідчитися, чи є розписи, і відкрили частину на стелі у під'їзді й на останньому поверсі, третьому поверсі. Однак виявлення розписів на стінах по всій сходовій клітці стало для майстрів бонусом.  

«На цих розписах є гарна квіткова композиція. Розпис мальований від руки, це не трафарет. Це один з найкращих зразків розписів під’їзду у Львові. Розписи є дуже цінними – це є сецесія XX ст., один з найкращих стилів у Львові. Він найбагатший, найунікальніший, кожен з цих елементів є неповторним», – зазначила реставраторка Ірина Гірна.

За словами голови ОСББ Ігоря Дічковського, ОСББ у будинку існує з 2008 року. За власні кошти мешканці виконали великий об’єм робіт – провели заміну всіх інженерних мереж, реставрацію вхідних і внутрішніх дверей. За кошти міського бюджету у будинку провели реставрацію даху.

Читайте також: Неподалік Будинку вчених відреставрували історичну браму. Фото до і після

Відновити виявлені розписи у будинку на вул. Нечуя-Левицького, 19 ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища пропонує в межах виграного цього року гранту від програми «Креативна Європа», який стосується популяризації спадщини будівель Арт-Нуво. У межах ґранту планують відновити два розписи, а також маскарони й кілька дверей періоду Арт-Нуво. ґрант розпланований на 2024-2028 роки. 

Нагадаємо, що у Львові з 1 вересня розпочали набір заявок від мешканців на програму співфінансування відновлення історичних вікон і брам. Вона поширюється на будинки в історичному ареалі міста. 

Фото: Андрій Андрух 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!