Як Львову зрівнятися з Дубліном і Каліфорнією

2986 0
Учасники дискусії «Маркетинг територій» розповіли про те, як маркетинг може створювати не тільки успішний бізнес, але й розвивати міста і регіони. Tvoemisto.tv зібрало думки спікерів та експертів.
Фото: Forum West #Маркетинг

Фото: Forum West #Маркетинг

Потрібно довести світу, що ми унікальні

На думку Дмитра Наталухи, керівник Українського інституту брендингу територій, бренди стають дедалі більшою частиною нашого життя. Серед іншого є і бренди націй.

«Україна за останній час переживає дуже велику кризу. Вона почалася задовго до 2014 року, але саме тоді вона сильно загострилася. Ми зіткнулися з тим, що ми не до кінця розуміємо, хто ми є, що ми захищаємо і чим відрізняємося від тих, хто на нас напав. Коли була потреба у міжнародній підтримці, українці зіткнулися з іншим вибором: як довести світу, що ми не росіяни»,  каже Дмитро Наталуха.

Так питання ребрендингу нації стало для України питанням виживання. Після тривалого насадження штучної ідентичності країні треба було зрозуміти, ким і чим вона є, а також як розповісти про себе світові.

Дві груші: туризм та IT

У сучасному світі розвиток регіонів не менш важливий, аніж розвиток держави. Проте, як зауважує ресторатор Марк Зархін, українці звикли більше уваги приділяти саме розвитку держави. Хоча приклади Каліфорнії чи Каталонії доводять, що часом й один регіон може працювати на користь економіки й репутації всієї країни. 

«У майбутньому рулити будуть регіони. Якщо говорити про бренди, то бренд Каталонії є не слабшим, ніж бренд Іспанії. Каліфорнія ще 10 років тому була дев'ятою економікою світу, а зараз вона вже п'ята. Ще одним прикладом є Дублін. За десять років з відсталого та клерикального міста, де пили пиво і думали, як поїхати в Канаду чи Америку заробити грошей, громадськість, бізнес і влада Дубліна створила сучасне й прогресивне місто» каже Марк Зархін, власник «Kumpel' Group».

Зархін розповідає, що коли представники Фонду ефективного управління приїхали до Львова, вони зауважили, що це   фантастичний регіон, але ним чомусь не займаються.

«Вони запропонували профінансувати подібну кампанію. Monitoring Group – це канадійська компанія, яка підказала нам, чим займатися. Виявилося, що це дуже просто. Є дві груші, які висять найнижче. Перша – це туризм, друга – ІТ. Тоді було прописано стратегії конкурентноспроможності Львова і було створено туристичний та ІТ кластери. Це було 11 років тому. Першим наслідком стало пожвавлення «метаболізму» території. Приїжджають туристи, відкриваються нові ресторани та готелі, крім того ще крамнички, сільське господарство та інше», – каже ресторатор.

Лідерами стають виховані й креативні

Більшість регіонів мають свої стратегії, але більшість з них не є реалізованими, вважає Марк Зархін. На його думку, міській владі час перемкнути увагу з туризму та ІТ, які й так добре функціонують, на нові галузі. 

«Час змінився і ми розуміємо, що живемо в епоху невизначеності. Торгові бренди наступні 10 років можуть збанкрутувати. Креативність дозволяє нам швидко реагувати на зміни в зовнішньому середовищі. Ми зробили висновок, якщо ми хочемо стати містом-регіоном лідером, якщо хочемо жити по-новому, ми мусимо запропонувати Львову інші парадигми виховання та збереження людей. Окреслити візію, що Львів – креативне місто», каже власник «Kumpel' Group».

Ця панельна дискусія є частиною великої події – Forum West #Маркетинг, що відбувся у Львові. Це щорічний семінар, що вже традиційно збирає ключових учасників маркетингу та бізнесу. Спікерами цьогорічного Forum West стали директорка групи компаній «Рарус» Тетяна Тятіна, співвласник ТМ «Молокія» Віталій Ковальчук, керуючий партнер компанії «Goldweb Solutions» Юрій Панчишин, Тетяна Ситник з компанії GfK.  

Організатори Forum West #Маркетинг: Юридична компанія HD partners, компанія GoldWeb Solutions.

Фото надані організаторами

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!