На центральній алеї Личаківського цвинтаря за 1,3 млн проведуть ексгумацію

12144 0
Кошти на це виділять з поповнень статутного капіталу комунального підприємства.
Фото умовне/ЛМР

Фото умовне/ЛМР

Львівське комунальне підприємство «Музей «Личаківський цвинтар» опублікувало тендер на проведення ексгумації на території меморіалу «Личаківський військовий цвинтар», що розташований на вул. Мечникова. Роботи виконуватимуть на його центральній алеї. 

Вартість проєкту становить 1 млн 317 тисяч грн, кошти виділять з поповнень статутного капіталу комунального підприємства. Наразі виконавця робіт не визначили, а аукціон проведуть 20 жовтня. Зазначимо, що з кожною поданою пропозицією на участь в аукціоні вартість проєкту падатиме на 0,50%.

Згідно з тендером, в рамках робіт планують скласти програму та кошторисну документацію для стаціонарних археологічних робіт, провести 11 розкопів по 16 м.кв. кожен, організувати фотофіксацію з натури в кількості 150 кадрів. 

Читайте також: На Львівщині демонтують «Кладовище радянських воїнів» і перепоховають останки

Виконати усі зазначені роботи планують до кінця 2023 року.

Нагадаємо, що Львів планує створити нове військове кладовище на місці колишніх військових поховань, що були відомі львів'янам як «марсове поле». Натомість давні поховання перенесуть. Tvoemisto.tv розповідає історію цього кладовища і яким може бути новий меморіальний комплекс за посиланням.

Також додамо, що ексгумацію давніх поховань на Личаківському військовому кладовищі, вище місця поховань новітніх Героїв України (поле почесних поховань №86А), розпочали ще у березні цьогоріч. В серпні завершили перший етап ексгумації давніх поховань. Фахівці працювали тут з березня і загалом знайшли останки 653 людей. З них 26 – періоду Першої світової війни, частина – Другої світової війни та найбільше – повоєнного періоду. Ці останки перепоховають, а після цього пошуківці саме й мають перейти до дослідження та ексгумації поховань на центральній алеї цвинтаря. 

Довідка

Історія «Марсового поля» у Львові тягнеться від минулого століття – це було місцем захоронення вояків австрійської армії і союзників, що полягли у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил.

У 1946-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на «Марсовому полі» створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору із Замарстинівської в’язниці.

Сучасний вигляд меморіал отримав у 1974 році за проєктом Андрія Шуляра, Василя Каменщика і Володимира Бойка. Меморіал був утворений трьома рядами чорних гранітних плит з іменами загиблих і двома рядами червоних плит між ними. Це мало символізувати гвардійську стрічку. 

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!