Місце пам’яті. Як Львів створює нове військове кладовище

9463 0
Львів планує створити нове військове кладовище на місці колишніх військових поховань, що були відомі львів'янам як «марсове поле». Натомість давні поховання перенесуть. Tvoemisto.tv розповідає історію цього кладовища і яким може бути новий меморіальний комплекс.

Історія «Марсового поля» у Львові тягнеться від минулого століття – це було місцем захоронення вояків австрійської армії і союзників, що полягли у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил.

У 1946-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на «Марсовому полі» створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору із Замарстинівської в’язниці.

Австрійський військовий цвинтар періоду Першої Світової війни (незбережений) - Личаківський цвинтар / Фото із сайту Музею «Личаківський цвинтар»

Радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко:

«У міжвоєнні роки поховання часів Першої світової війни з цієї частини території переносили і робили це недобросовісно: радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів австрійської армії, а це були люди різних національностей, все знищила і почала проводити військові та приватні поховання поверх».

У 1946 —1947 роках похованих ексгумували і на цьому місці створили цвинтар солдатів радянської армії, що полягли у Другій світовій війні і військ НКВС, що загинули під час каральних операцій проти мирного населення Галичини і в боях із УПА. Поступово цвинтар було заповнено однаковими бетонними надгробками. 

Сучасний вигляд меморіал отримав у 1974 році за проєктом Андрія Шуляра, Василя Каменщика і Володимира Бойка. Меморіал був утворений трьома рядами чорних гранітних плит з іменами загиблих і двома рядами червоних плит між ними. Це мало символізувати гвардійську стрічку

Австрійський військовий цвинтар періоду Першої Світової війни (незбережений) - Личаківський цвинтар / Фото із сайту Музею «Личаківський цвинтар»

Ексгумація сьогодні

Зараз на цьому полі на стадії завершення – пошук поховань на частині поля №86А. Тут Меморіально-пошуковому центру «Доля», який виконує роботи на кладовищі, вдалося віднайти останки вже 206 людей. Це – поховання Другої світової війни, а лише декілька – часів Першої світової, які у верхній частині огородженої території. В нижній – поховання післявоєнного періоду. Здебільшого – це військові НКВД, які загинули в боях з УПА. 

Ексгумація давніх поховань на Личаківському кладовищі / Фото: Твоє місто

Наразі дослідники завершують перший етап ексгумації на тій ділянці газону, яка є обгородженою частиною поля, каже у коментарі Tvoemisto.tv керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета

«На днях ми сподіваємося завершити роботи на цій ділянці та плануємо перейти до другої половини газону. Щодо того, які поховання є на другій ділянці кладовища, наразі складно сказати. Ми передбачали, що там здебільшого будуть поховання часів Першої світової війни. Проте бачимо, що там є і поховання повоєнного періоду, тобто 1945, 1946, 1947 років».

Ексгумація давніх поховань на Личаківському кладовищі / Фото: Твоє місто

Поховання частів Першої світової мають перенести неподалік на поля №84 та №85, де планують збудувати Меморіальний комплекс сучасним Героям України. Можливо, в ньому будуть використані бетонні хрести, які збереглися.

Святослав Шеремета:

«Ці давні поховання наразі зберігаються, але після проведення всіх етапів досліджень їх перепоховають. Останки тіл загиблих в часи Першої світової війни перенесуть на поля №84 та №85 Личаківського кладовища, де планують збудувати Меморіальний комплекс».

З лівого боку зверху на карті позначено поля №84 та №85, куди перенесуть знайдені поховання Першої світової війни

Натомість, як повідомляли на початку робіт на полі, поховання радянських часів зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття відповідних рішень.

Ексгумацію почали лише в березні цього року, хоча йшлося про це й раніше, каже директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Євген Бойко у коментарі Tvoemisto.tv

Справа у тому, що для її проведення треба було ґрунтовно підготуватись, каже він, – провести дослідницьку роботу в полі та в архівах, скласти якісне обґрунтування та пройти всі необхідні погодження на місцевому й державному рівнях. 

«Ми пришвидшили процес після початку російської широкомасштабної агресії, оскільки на «Марсовому полі» почали проводити захоронення наших Героїв»

Могили Героїв України на Личаківському кладовищі / Фото: hromadske

Про необхідність ексгумації на Личакові ще в травні 2022 року говорив і доктор історичних наук Микола Бандрівський. За його словами, якщо українських Героїв й надалі будуть захоронювати на «Марсовому полі», то рано чи пізно, їх могили впритул межуватимуть із згаданими військовими похованнями радянського часу.

«По-перше, ці нові поховання здійснюються на вкрай непристижному місці – внизу пагорба, на якому розкинулося «Марсове поле».Чому цього не роблять на ділянках, які розташовані вище, мені невідомо. По-друге, можна було б змиритися з тим, що наших Героїв ховають на існуючому військовому кладовищі, на якому рядами під гранітними відполірованими плитами з відповідними написами і символікою, лежать тисячі солдат і офіцерів радянської армії. Але, постає питання: якщо українських Героїв й надалі будуть захоронювати на «Марсовому полі», то рано чи пізно, їх могили впритул межуватимуть із згаданими військовими похованнями радянського часу. Добре це, чи зле? Щиро кажу: я не знаю».

Новий меморіальний комплекс

На ділянках, де проводять ексгумацію давніх поховань, міська рада Львова планує облаштувати Меморіальний комплекс Героїв України, зокрема, парк-сквер пам'яті Героїв та площу для проведення меморіальних заходів. Наразі хочуть оголосити міжнародний архітектурний конкурс на це будівництво. Як раніше казав Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, учасники архітектурного конкурсу мають запропонувати візію всього простору площею 2.8 га.

«Хочемо, аби, окрім військових поховань Героїв України, тут був також парк-сквер пам'яті Героїв та меморіальна площа. Цей простір стане місцем осмислення нашої історії, місцем пам‘яті. Чекаємо на мілітарно стримані та образно сильні рішення. Є наша концепція «марсового поля» загалом. Відповідно до неї, поховання Героїв відбуватимуться смугою по південної частини поля, а далі все, що північніше, це буде сквер пам’яті. Забрукована територія залишиться площею, де можна буде проводити дні пам’яті, збиратися більшій кількості людей».

Антон Коломєйцев зазначав, що на цій території є місце для трьох сотень могил. З одного боку будуть поховання новітніх Героїв, а з іншого, ближче до житлової забудови – сквер пам’яті, в бік вулиці Мечникова – буде розташована меморіальна площа.

Умовне фото

Для таких поховань характерна форма козацького хреста, тож учасники конкурсу матимуть можливість використати таке рішення як базове чи запропонувати альтернативу. 

«Ми бачимо великий простір, який має стати ідеологічно та історично наповнений. Мінімалістичні і стримані рішення мають доносити до відвідувачів певні сенси. Це має бути місце тиші, роздумів і пам’яті у ландшафтній зеленій формі. Ми вважаємо, що цей комплекс, як і Небесної Сотні, повинен бути водночас як меморіальним, так і зразком сучасної меміоральної архітектури».

Головний архітектор Львова додає, що важливим елементом стане меморіальна площа. Там мають проводити дні пам’яті, зібрання людей, тому потрібно, аби площа була до цього адаптована. У конкурсі також закладуть принципи стику з прилеглими вулицями, бо треба запропонувати людям місце для щоденного користування, зокрема, пішохідні простори, алеї, лавочки. 

Наразі місто готує рішення, які можна буде виставити на технічні завдання, однак про терміни поки говорити ще рано, повідомляв Tvoemisto.tv перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Наразі публічно про всі етапи робіт говорити не можна, адже деякі рішення будуть закритими.

Куди перенесуть рештки радянських солдат ще не відомо, але ідея облаштування меморіалу Героїв України, зі слів дослідників та влади, є вирішенням проблеми гідного поховання наших захисників. Саме тут чи не щодня прощаються з полеглими Героями сучасності, тож будемо сподіватися, що належно вшановувати їхню пам'ять ми зможемо у недалекому майбутньому. 

Софія Шавранська, Ірина Давосир

Фото: Твоє місто,  із сайту Музею «Личаківський цвинтар» та hromadske

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!