Чому у Львові разом зі снігом сипляться фасади будівель і хто за це відповідальний

2311 0
Юристи кажуть, що людина, яка травмувалась на слизькому тротуарі, чи той, на кого впала бурулька або уламок даху, мають можливість отримати компенсацію.
Фото: Вікторія Савіцька

Фото: Вікторія Савіцька

Сніг, бурулі, елементи фасаду чи конструкції даху – це все летить на пішоходів та автівки у центральній частині Львова. Львів’яни почали публікувати у соцмережах фото снігових лавин, які нависають із дахів. У міській раді запевняють, що усі небезпечні ділянки обгородили. Зчистити сніг з дахів має баласоутримувач, а за фасади, які почали обсипатись, візьмуться, як справляться з наслідками негоди.

Чому так стається?

Начальник управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Владислав Іванов у коментарі  Tvoemisto.tv каже, що за вихідні «Гаряча лінія міста» зафіксувала 25 звернень містян про те, що з даху нависають сніг чи бурулі. Комунальники у таких випадках або «ліквідують» небезпечний елемент, або обгороджують стрічкою територію під ним, щоб там не ходили мешканці.

«Були скарги різні: про те, що є нависаючі елементи, що відшарувались стічні труби від фасаду. Ми або усували ці елементи, або обгороджували ці будинки стрічкою. За вихідні було приблизно 25 звернень на «Гарячу лінію», вони переважно стосувались історичної частини міста», – каже він.

Будівель, де є загроза обвалу даху, чи проблеми із фасадом, який обсипається, немає.

«Обсипання елементів із фасадів – це нестандартна річ. Цього місяця була велика кількість опадів, під вагою снігу деякі конструкції не витримують, в оперативному порядку намагаємось усунути. Якщо не вдається, то обгороджуємо», – говорить чиновник.

Як сніг зійде, – обіцяє він, – у місті візьмуться за ці будівлі. А чисткою дахів у львівських будинках займаються ті компанії, на чиєму балансі перебуває будинок. Вони мають мати фахівців у своїй структурі, або ж наймати їх у приватних компаніях.

«Є різні форми управління, різні балансоутримувачі. Є будинки, які на самообслуговуванні, є будинки, у яких створені ОСББ. Хто управляє будинком, той відповідає за його стан. Чистять дахи ті, хто має допуск до висотних робіт, ЛКП залучають покрівельників, альпіністів, також беруть вишки», – каже Владислав Іванов.

Він визнає, що цілком очистити дахи у центральній частині міста від снігу не вдалось, бо на це потрібно трохи більше часу.

Відео, як чистять дах на вулиці Лемківській, 9, опублікував львів'янин Володимир Щурко. Чоловік на даху працює без страхування, також унизу немає попередження, що проходити тротуаром небезпечно. Видно, як снігові брили летять на тротуар, де ходять люди та стоять машини.

 

Через що сипляться фасади?

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко каже, що дощ, сніг, замерзання та розмерзання впливають на фасади, на штукатурку, тому при першому потеплінні у місті є проблеми із давніми кам’яницями. Вона також розповідає, що на дахах давніх будинків у Львові руйнуються комини, вони осипаються через те, що їх не гільзують.

«Наші кам’яниці не молодіють. Перш за все треба звернути увагу на димарі. Хоч вони переважно з міцної цегли, але до них підключають котли – це зовсім інший вплив. Якщо їх не гільзувати, то вони руйнуватимуться. У нас є така проблема, незалежно від того, чи зима сніжна, чи ні, від розмерзання та замерзання цегла буде тріскати і осипатися», – каже вона.

Інша проблема, за її словами, – це дахи і карнизи. Сніг тане, вода руйнує елементи будівлі, будинки у середмісті треба обстежувати із вишок, аби з’ясувати реальний стан покрівель. І працівників в управлінні охорони історичного середовища бракує.

«Особливо небезпечні місця, де є аттики (стійка, що міститься над карнизом – ред.), там утворювалися такі снігові мішки між дахом і аттиком, сніг топиться, і вода руйнує його. Треба кожен будинок обстежувати, рятувати і знімати ті елементи, які загрожують. Управління має 15 людей, ми це зробити не можемо. Треба залучати надзвичайників та вишки, щоб досліджувати будинки. З драбини цього не зробиш», – каже Лілія Онищенко.

Посадовиця додає, що управління історичного середовища має багато демонтованих елементів, які чекають, коли їх відремонтують будівлю і повернуть його на місце. Ще,  – зауважує Лілія Онищенко,  – у місті пошкоджують ринви і карнизи, коли необережно збивають сніг.

Хто несе відповідальність і як відшкодувати збитки?

У коментарі Tvoemisto.tv адвокат Олег Мицик розповідає, що людина, яка травмувалась на слизькому тротуарі, чи той, на кого впала бурулька, чи уламок даху, має можливості отримати компенсацію. Також реально отримати компенсацію і за розбитий бурулькою чи уламком даху автомобіль, якщо, звичайно, водій не порушив правил паркування, не залишив авто на газоні, посеред тротуару.

Відповідачем у таких справах є балансоутримувач будівлі чи тієї території, де сталась пригода.

«Якщо там заборонена парковка, то балансоутримувач матиме підстави заперечувати усе і не нестиме відповідальність. Якщо авто застраховане по КАСКО, тоді людині легше, він не шукає балансоутримувача, викликає патрульну поліцію, фіксує подію, це стає підставою для виплати коштів по ризиках КАСКО, потім страхова звертатиметься до балансоутримувача», – пояснює адвокат.

У всіх випадках треба звертатися до поліції: якщо пошкоджене майно чи через нерозчищений тротуар травмувалась людина. Також подію треба фіксувати на відео, фото, викликати поліцію, швидку допомогу саме за тією адресою, де це трапилось. Усе буде доказом.  

«Треба усе фіксувати і прив’язувати подію до цього місця. Фотографувати край даху, місце падіння бурульок, людину. Балансоутримувач завжди буде заперечувати, що подія трапилася біля нього. Туди треба викликати поліцію, швидку. Це ті речі, за якими можна доводити, що подія трапилась саме там. У лікарні також треба казати, де і за яких умов травмувались», – додає він.

Олег Мицик каже, що людина може отримати компенсацію за завдану їй шкоду, компенсацію за лікування, також відшкодування моральних збитків. 

Нагадаємо, 20 лютого у Львові у школі на вулиці Некрасова, 33, стався зсув даху, комунальники проводять протиаварійні роботи, утім ходити поблизу будинку небезпечно. Проїзд вулицею заборонили. 

13 лютого, у Львові на вулиці Садовій, 2а обвалився дах недіючої будівлі. Рятувальники, які прибули на місце, виявили, що під завалами опинився 60-річний чоловік, він загинув. А 18 лютого, у Львові на вулиці Польова 57-б в одноповерховій складській будівлі завалився навіс. У приміщенні виявилися заблоковані семеро осіб.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!