У Львові помер легендарний дисидент Валентин Мороз

3609 0
Багаторічний політв’язень, історик пішов з життя у віці 83 років.
Фото: Gazeta.ua

Фото: Gazeta.ua

16 квітня уночі у Львові помер дисидент Валентин Мороз. Про це у Facebook повідомив журналіст Вахтанг Кіпіані.

«Кілька годин тому у Львові пішов з життя один з легендарних борців з комунізмом, автор блискучих самвидавних текстів 1960-1970-х років Валентин Мороз», – написав він.

15 квітня Валентин Мороз відсвяткував свій 83-й день народження. Він – один із представників українського національного руху, політв’язень, дисидент, автор понад 100 наукових праць. Доктор Гуманітарних Наук (Honoris Causa) Державного Коледжу Джерсі, член об’єднання українських письменників «Слово».

Читайте також: Львівський дисидент Богдан Горинь став лауреатом Шевченківської премії

Уперше був заарештований за антирадянську агітацію у 1965 році і засуджений до 4-х років мордовських таборів, удруге Валентина Мороза заарештували в 1970-му році і закритим судом засуджений на 14 років.

У 1979 році після 5-місячного голодування, під тиском світової громадськості, радянська влада змушена була обміняти Валентина Мороза та ще чотирьох дисидентів на двох радянських агентів КДБ. Це відбулось в аеропорту імені Кеннеді в Нью-Йорку.

Жив у США, в Канаді, викладав у Гарвардському університеті, а в Україну Валентин Мороз повернувся у квітні 1990-го року. З 1997-го року постійно жив у Львові, викладав в університеті фізичної культури.

Редакція Tvoemisto.tv висловлює співчуття рідним померлого.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!