У Львові розпочали оцифровувати пам’ятки архітектури модернізму

1035 0
Сканування стартувало 19 липня і триватиме до 4 серпня.
Фото: Бюро Спадщини

Фото: Бюро Спадщини

У Львові в рамках проєкту «Врятувати об’єкти та історії доби модернізму в Україні» розпочали оцифровувати пам’ятки архітектури модернізму. Таким чином хочуть зберегти та популяризувати модерністичну спадщину у Львові. 

Джерело: Бюро Спадщини

«Основна мета – це детальна цифрова документація модерністської спадщини через 3D сканування будинків. Проєкт почався зі сканування декількох репрезентативних львівських будинків: Будинок профспілок («Хмарочос Шпрехера»), житлові комплекси середнього класу (вул. Дорошенка) та класу люкс (вул. Чупринки) , соціальне житло (вул. Грекова) і одну віллу (вул. Гіпсова)», – розповіла дослідниця та ініціаторка проєкту Мирослава Ляхович. 

Після сканування та обробки даних моделі будинків, а також дослідницькі тексти та усні історії, пов’язані з цією архітектурою, будуть розміщені на діджитал-платформі й будуть доступні для загалу англійською та українською мовами.

«Важливим моментом є те, що за допомогою 3D моделей користувачі платформи отримують можливість віртуальної прогулянки як зовні, так всередині будинків, зможуть майже що «доторкнутись» до матеріалів і предметів. Нам важливо також створити міцну співпрацю між швейцарськими та українським інституціями, особливо, у сфері студентських обмінів, наприклад. І останнє, але не менше важливе, досвід сканування студенти зможуть використати для своєї майбутньої архітектурної практики та проєктів по відбудові українських міст», – додала дослідниця.

Читайте також: ЮНЕСКО проводить 3D-сканування будинку у Львові, який зруйнувала російська ракета

Сканування стартувало 19 липня і триватиме до 4 серпня. Тиждень перед тим студенти їздили в ETH Zurich, аби отримати теоретичний та практичний вступ до сканування. 

Нагадаємо, що у Бродах на Львівщині презентували два проєкти з реставрації синагоги 18 століття та простору біля неї.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!