У Львові створять дитячий інклюзивний простір із майстернями та лабораторіями. Візуалізація

5527 0
Lviv MakerSpace планують відкрити вже наступного року.
Візуалізація: Urbanideas

Візуалізація: Urbanideas

На сторінці організації Urbanideas у Facebook опублікували візуалізацію громадського простору для дітей, що передбачає практичну роботу в лабораторіях та майстернях. Організацією простору, що буде розташовуватися неподалік центру Довженка на проспекті Червоної Калини, 58, займається управління культури ЛМР спільно з громадською організацією MakerSpace Lviv.

У дописі зазначено, що простір передбачить можливість «попиляти, покрутити і порізати, виготовити шпаківню чи скриньку для інструментів, записатися на гурток з електроніки, відвідати воркшоп з робототехніки або послухати лекцію якогось гуру».

Простір має бути максимально багатофункціональним зі здатністю перетворюватися у кілька менших просторів. Архітектор Urbanideas Антон Войташек у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що проектом передбачається декілька лабораторій та майстерень, великий багатофункціональний хол, де можна буде проводити різні івенти.

Читайте також: Як зміниться Галицька площа у Львові. Візуалізація

«Там можна зробити зону виставки, лекції, там будуть місця для роботи та читання. Роботою передбачені кілька медіа-студій, радіоелектронна лабораторії. Діти зможуть пройти цикл виготовлення якоїсь деталі. Це буде максимально відкритий простір, щоб можна в кожному куточку споглядати, як діти працюють», – каже він.

За словами співзасновниці Urbanideas Ольги Криворучко, замовником проекту є управління культури ЛМР. Розпочати реалізацію проекту планують цього року.

Координаторка проекту Олена Павлюк розповіла Tvoemisto.tv, що концепцію Lviv MakerSpace розробляла громадська організація MakerSpace Lviv. Минулого року вона подала свій проект на фінансування громадським бюджетом, але він не отримав достатню кількість голосів. Проте місто вирішило, що проект – корисна ініціатива, яку необхідно втілити у життя.

«Установа перебуває на проспекті Червоної Калини, 58. Це має бути відкритий простір з лекторієм, бібліотекою, навчальними класами. Там діти віком від 9 до 17 років зможуть майструвати, займатися робототехнікою, програмуванням, друкувати на 3-D принтерах, працювати в майстерні з деревом», – каже вона.

Читайте також: Площа Митна і Фабрика повидла. Як ревіталізують громадські простори Львова

За словами Олени Павлюк, основною рушійною та ідейною силою проекту є саме члени ГО MakerSpace Lviv, які вже проводять курси чи літні табори для дітей. Вони будуть долучатися до створення програм у цій установі.

«Зараз там порожнє приміщення без комунікацій, що потребує реконструкції. Наразі відбувається тендер на вибір підрядника, що буде займатися реконструкцією. Ми сподіваємося, що цього року розпочнуться ремонтні роботи, а наступного року проект почне працювати», – додає вона.

Читайте також: Як можуть змінити громадський простір біля Палацу Хоткевича. Візуалізація

Усі програми, сам проект реконструкції будуть пристосовані до потреб людей з обмеженими можливостями – щоб люди на візках, наприклад, спокійно могли потрапити до простору. Команда працюватиме над тим, щоб до проектів долучалися діти з аутизмом та синдромом Дауна.

Результатом діяльності простору мають стати винаходи дітей та популяризація науки серед дітей. Олена Павлюк додає, що подібних закладів вже є багато у світі, в Україні ж вони тільки починають з’являтися.

Микита Гладченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!