У Львові у 8-річної дівчинки вітрянка спровокувала відмову життєво важливих органів

1983 0
Права легеня дитини була оповита гноєм.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

Львівські хірурги врятували 8-річну дівчинку, яка могла загинути від бактеріального ураження всього організму через ускладнення вітрянки. Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО.

Наприкінці грудня другокласниця Маргарита захворіла на вітрянку. Окрім висипу, дівчинка мала високу температуру. За тиждень хвороби Маргариті стало ще гірше: з’явився кашель та задишка. Потім дівчина опинилась у реанімації інфекційної лікарні. Через вітрянку організм ослаб, і дівчинка захворіла на пневмонію. 

Фахівці з лікарні світого Миколая Першого медоб’єднання Львова дообстежили дівчинку: провели їй бронхоскопію, КТ та рентген. І тоді встановили діагноз: бактеріальна деструкція та ателектаз правої легені, правобічний піопневмоторакс і функціонуюча легенево-плевральна нориця. Права легеня дитини була оповита гноєм. В органі навіть прогнив утвір, через який цей гній та повітря потрапляли у плевральну порожнину.

Цей стан був загрозливим для життя. Без термінового втручання права легеня могла загинути. А бактеріальний процес загрожував поширитися на всі інші життєво важливі органи і тоді б вони відмовили, що призвело б до смерті пацієнтки.

Оперували лікарі мініінвазивно. Через три проколи по 5 мм хірурги виконали торакоскопію: очистили легеню та плевральну порожнину від гною настільки, наскільки це було можливо. Тиск знизився і легеня розправилась. Далі - важливо було, аби нориця, тобто прогнивший утвір, затягнулася. Для цього лікарі встановили дренаж, за допомогою якого продовжили відсмоктувати гній та звільняти легеню. Гній повністю вийшов, а утвір затягнувся. Легені дівчинки вже нормально функціонують і вона може повноцінно дихати.

Читайте також: У Львові планують збудувати цех з виробництва ліків

У лікарняних палатах Маргаритка пробула тривалий термін, але її вже виписали додому.

Нагадаємо, що рак шлунка – поширене онкологічне захворювання. За статистикою, у 2022 році цю недугу виявили у 970 тисяч людей у світі. Найчастіше на рак шлунка хворіють чоловіки та жінки після 45 років, проте останнім часом ця недуга «помолодшала» і трапляються випадки, коли такий діагноз отримали люди віком до 30 років. 

_______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!