На Львівщині у трьохсот людей виявили рак шлунка за 2023 рік. Що відомо про захворювання

42385 0
Рак шлунка на ранніх стадіях розвивається безсимптомно.
фото умовне

фото умовне

Рак шлунка – поширене онкологічне захворювання. За статистикою, у 2022 році цю недугу виявили у 970 тисяч людей у світі. Найчастіше на рак шлунка хворіють чоловіки та жінки після 45 років, проте останнім часом ця недуга «помолодшала» і трапляються випадки, коли такий діагноз отримали люди віком до 30 років. Про це повідомили у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі.

Як йдеться у повідомленні, за 2023 рік на Львівщині онкологічне захворювання шлунка виявили у 300 людей. 48% з них дізнались про свою недугу вже у IV стадії.

Рак шлунка на ранніх стадіях  розвивається безсимптомно. На пізніших стадіях в людини з’являються так звані шлункові симптоми - дискомфорт у верхній частині живота, болі, які часто асоціюють з гастритом, відрижка, погане травлення, анемія, втрата апетиту чи зниження ваги. Усе це може свідчити про наявність пухлини шлунка. 

Читайте також: Чи молодшає рак і чи більшає хворих. Розмова з керівником Львівського онкоцентру

«Якщо у вас виникли такі симптоми, в жодному разі не можна займатись самолікуванням. Потрібно відразу звернутись до спеціаліста, який проведе спеціальне обстеження і зможе призначити правильне лікування», – наголосив завідувач відділення абдомінальної хірургії Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Мирон Огорчак.

Як виявити рак шлунка

Єдиний достовірний спосіб діагностики раку шлунка – це гастроскопія з біопсією. Під час обстеження лікар бере зразок тканини на морфологічне дослідження і лише потім отримання результатів, зможе чітко сказати чи є злоякісний процес у шлунку, чи ні.

Профілактика раку шлунка 

«Вживання алкоголю, неправильне харчування, куріння – усе це підвищує ризик захворіти на рак шлунка», – пояснив Мирон Огорчак.

Щоб зменшити ці ризики лікар радить вести здоровий спосіб життя, відмовитись від шкідливих звичок, правильно харчуватись та бути фізично активними. 

Нагадаємо, найбільш поширеним видом онкологічних захворювань є рак молочної залози і має найвищий рівень смертності серед пацієнток. У групі ризику перебувають жінки, яким 40 років і які не годували грудьми. Щоб не допустити виникнення раку молочних залоз, медики рекомендують жінкам здійснювати самодіагностику грудей кожного менструального циклу. Про те, які «червоні прапорці» можуть вказувати на наявність онкології, як часто варто відвідувати мамолога та гінеколога, якими нетрадиційними методами пацієнтки лікують рак, чому це не допомагає та що робити родичам хворої, щоб не нашкодити, Tvoemisto.tv з’ясовувало зі спеціалістами в ще одному випуску медичної програми «Консиліум». Детальніше – за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!