Депутати вирішили, хто видаватиме містобудівні умови та обмеження у Львові

3565 0
Містобудівні умови і обмеження мають видаватись спеціальним уповноваженим органом – управлінням архітектури і містобудування.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У середу, 11 жовтня, на засіданні комісії архітектури міської ради депутати підтримали ухвалу, яка передбачає, що містобудівні умови та обмеження видаватиме управління архітектури і містобудування. Про це повідомили в Інформаційному порталі депутатів ЛМР.

На комісії представили три ухвали з різними пропозиціями. Дві з них – авторства виконавчих органів, а одна – керівників депутатських фракцій. Депутати підтримали проєкт авторства керівників фракцій і утримались від підтримки двох альтернативних проєктів. 

Водночас депутати дійшли висновку, що містобудівні умови і обмеження мають видаватись спеціальним уповноваженим органом – управлінням архітектури і містобудування, очолюване головним архітектором. Також процедура внесення містобудівних умов і обмежень до загальноукраїнської єдиної системи має відбуватись повноважною особою, тобто головним архітектором, який вноситиме до неї відомості.

«З боку керівника юридичного департаменту були зауваження технічного характеру, які жодним чином не впливають на зміст. Гелена Пайонкевич висловила зауваження щодо додатку ухвали, в якому зазначається, що право на отримання цифрового підпису і роботу з ЄСБ має головний архітектор, теж виключити, бо воно регламентоване постановою Кабміну. Водночас автори ухвали вважають, оскільки виконавчий комітет дозволяв собі в попередні періоди не зовсім коректно дотримуватись процедури, визначеної Кабінетом Міністрів, потрібно максимально деталізували цей процес. Тож комісія підтримала проект ухвали, який напрацювали депутати. Чи будуть виконавчі органи наполягати на тому, щоб їх проекти ухвал розглядати на сесії теж, мені зараз складно сказати, але швидше за все, це питання буде вирішуватись на колегії ради», – зазначив голова комісії Юрій Мартинюк.

Читайте також: Хто тепер зможе вирішувати, що будувати у Львові. Є три варіанти

Зауважимо, що за це рішення мають проголосувати на засіданні сесії ЛМР, яке відбудеться у цю п'ятницю, 13 жовтня.

Водночас, як раніше повідомив Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, якщо головний архітектор підписуватиме МУО, то ця позиція через юридичні аспекти буде слабшою. На його думку, варіант, коли виконавчий комітет має такі повноваження, є найоптимальнішим.

«Виконавчий комітет, згідно із законодавством, є єдиним органом, рішення якого обов'язкові у певній територіальній громаді. Інших паралельних виконавчих органів не може бути. Видача містобудівних умов і обмежень покладена на виконавчі органи, і виконком є одним із них. Звісно, управління архітектури завжди готувало ці рішення виконкому. В цьому випадку фінальне рішення ухвалював виконавчий комітет. Якщо це підписуватиме головний архітектор, ця позиція процесуально через певні юридичні аспекти буде слабшою. І, окрім того рішення, я не бачу іншого доброго в теперішніх умовах, які є дуже складними. Це рішення працювало сім-вісім років так, що у Львові ми маємо, на мою думку, найкоректнішу забудову, зокрема житлову. Забудовники конкурують щодо якості будівель, дворів, фасадів, кількості паркувальних місць, підземних паркінгів. Ми запровадили стандарти, мораторій, і вони цього дотримуються», –  пояснив Антон Коломєйцев.

Нагадаємо, що раніше функцію видачі містобудівних умов та обмежень (МУО) виконував виконавчий комітет ЛМР. 9 вересня за позовною заявою суд скасував це повноваження. Місто подало касаційну скаргу, касаційне провадження станом на сьогодні відкрите.

Тож постало питання, кому передати ці повноваження. Воно виявилось дискусійним, адже депутати ЛМР впродовж двох днів засідання сесії не змогли його вирішити. 29 вересня, коли в ЛМР збиралися на продовження пленарного засідання, його закрили через різні пропозиції депутатів. Голова юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич пояснила , якими були варіанти, детальніше про це можна дізнатися у новині. 

Додамо, що про те, за що відповідальний головний архітектор міста; чим загрожувала невирішена ситуація з видачею містобудівних умов та про архітектурні рішення на вулицях міста Tvoemisto.tv обговорило в інтерв’ю з Антоном Коломєйцевим. 

Наталія Вареник

________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!