Хто тепер зможе вирішувати, що будувати у Львові. Є три варіанти

3778 0
Раніше функція видачі містобудівних умов та обмежень була у виконавчого комітету Львівської міської ради.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У Львові депутати не можуть вирішити, кому доручити повноваження видавати містобудівні умови та обмеження. Донедавна цим займався виконавчий комітет Львівської міської ради, проте суд після звернення певної фізичної особи скасував їхні повноваження. Згодом їх пробувала перебрати Львівська райрада і виносила це питання на позачергову сесію, яка так і не відбулася через відсутність кворуму. 29 вересня, коли в ЛМР збиралися на продовження пленарного засідання, рішення так і не прийняли, адже депутати мали різні пропозиції. Tvoemisto.tv розпитало у голови юридичного департаменту ЛМР Гелени Пайонкевич, хто юридично може отримати ці повноваження та що буде, якщо депутати так і не домовляться.

Зауважимо, раніше функцію видачі містобудівних умов та обмежень (МУО) виконував виконавчий комітет ЛМР. 9 вересня за позовною заявою суд скасував це повноваження. Місто подало касаційну скаргу, касаційне провадження станом на сьогодні відкрите.

Є три варіанти передачі повноважень видачі МУО:

1. Передача повноважень видавати МУО управлінню архітектури й урбаністики ЛМР з попереднім розглядом МУО на засіданні виконавчого комітету.

Оскільки це нагальне питання, каже Гелена Пайонкевич, то міський голова вирішив скликати сесію 28 вересня і делегувати це питання управлінню архітектури й урбаністики ЛМР з попереднім розглядом МУО на засіданні виконавчого комітету. Це мали б зробити з метою забезпечення публічності і залучення участі громадськості. 

Депутати мали свої доповнення та пропозиції. Зокрема, підготували проєкт ухвали, згідно з яким міська рада має видавати містобудівні умови та обмеження, однак були зауваження. Як зазначила Гелена Пайонкевич, в законі зазначено, що МУО мають видавати виконавчі органи, а не представницькі. 

2. Передача повноважень головному архітектору Львова Антону Коломєйцева.

Депутат Львівської міської ради Віталій Троць запропонував внести правку до проєкту ухвали і запропонував передати повноваження видавати МУО головному архітектору Львова Антону Коломєйцева, встановивши, що містобудівні умови та обмеження надаватимуться на підставі положення затвердженого Львівською міською радою.

«Положення про порядок видачі затвердить міська рада, а без нього головний архітектор не зможе видавати містобудівних», – зазначав він.

3. Створення містобудівної ради.

Депутат від фракції «ВАРТА» Юрій Мартинюк запропонував створити містобудівну раду як орган, який діє у всіх обласних центрах України. За словами Гелени Пайонкевич, це не буде правильно, адже рішення містобудівної ради несуть лише рекомендаційний характер.

Жодна з пропозицій не набрала необхідну кількість голосів. Наразі проєкт ухвали, який прийняли за основу, перейшов на доопрацювання профільних комісій. 

«Якщо депутати міськради не вирішать, кому передати ці повноваження, то вони перейдуть Львівській районній військовій адміністрації або Львівській ОВА. Як на мене, це не логічно, тому що вся містобудівна документація міста Львова затверджувалась Львівською міськрадою. Також ми передали вже історико-опорний архітектурний план. Це одна з основних функцій місцевого самоврядування», – пояснила юристка.

Оскільки остаточно домовитися щодо обрання уповноваженого органу, що видаватиме МУО на будівництво у Львові 29 вересня так і не вдалося, міський голова Андрій Садовий закрив сесію як неповноважну, оскільки в залі залишилось 32 депутати. 

Читайте також: Львівська райрада не зібралася на позачергову сесію. На ній хотіли забрати повноваження у сфері містобудування

Нагадаємо, нещодавно 8-й адміністративний апеляційний суд на звернення певної фізичної особи прийняв рішення скасувати повноваження виконавчого комітету ЛМР видавати містобудівні умови і обмеження. Як повідомляв заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, у громади Львова повноваження у сфері містобудування намагаються «віджати», а схему планують провернути руками Львівської районної ради, на депутатів якої чиниться безпрецедентний тиск для прийняття незаконного рішення.

Львівська районна рада 15 вересня скликала позачергову сесію, на якій мала розглянути питання про делегування Львівській районній військовій адміністрації повноважень у сфері містобудування та архітектури. Згодом на сайті райради з'явилося повідомлення, що 16 позачергова сесія не відбулась у звязку з відсутністю кворуму.

Також додамо, що в Україні триває активне обговорення нового законопроєкту про містобудування. Міста виступають проти законопроєкту №5655. Tvoemisto.tv у програмі «Тема тижня» розпитало колишнього головного архітектора Львова, ексзаступника міністра розвитку громад і територій з питань європейської інтеграції Юліана Чаплінського, як новий закон, якщо його підпише президент, може вплинути на забудову Львова, що це змінить та чому українські міста проти таких нововведень.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!