У МЗС прокоментували псевдорефередуми на тимчасово окупованих територіях України

1040 0
Фактом проведення псевдореферендумів росія продемонструвала, що всі її сигнали про готовність до переговорів − це лише прикриття збройної агресії.
МЗС. Фото: Українська правда

МЗС. Фото: Українська правда

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували російські псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей України. Зокрема, Україна закликає всі держави та міжнародні організації негайно засудити незаконні дії кремля на тимчасово окупованих територіях України та посилити ізоляцію росії.

«Примус людей на цих територіях до заповнення якихось паперів під прицілом російських військових є черговим злочином росії у ході її агресії проти України, грубо порушує Конституцію і закони нашої держави, норми міжнародного права та міжнародні зобов’язання росії. Ця вистава не має нічого спільного з волевиявленням і не несе жодних наслідків для адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України. Україна та міжнародна спільнота засуджують такі дії росії та вважають їх нікчемними», − наголошують у заяві відомства. 

Усі громадяни України, які взяли участь в організації цього дійства разом із російськими окупантами, додають в МЗС, понесуть справедливе покарання згідно з нормами Кримінального кодексу України. Компетентні органи України вже вживають заходів щодо їхнього розшуку та притягнення до відповідальності.

«Як і у випадку з українським Кримом, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області залишаються суверенними територіями України. Україна має повне право на відновлення своєї територіальної цілісності військовими та дипломатичними методами, продовжить звільняти тимчасово окуповані території. Україна ніколи не погодиться на будь-які ультиматуми рф, а спроби москви створити нові лінії розмежування чи послабити міжнародну підтримку України приречені на поразку», − акцентують дипломати. 

Читайте також: Латвія оголосила надзвичайну ситуацію у прикордонних з росією регіонах 

Фактом проведення псевдореферендумів, за словами МЗС, росія продемонструвала, що всі її сигнали про готовність до переговорів − це лише операція прикриття для збройної агресії та безпорадних спроб утриматися на тимчасово окупованих територіях: «Росія послідовно демонструє зневагу всім, хто закликав до дипломатії. Ми розраховуємо, що відповідні країни зроблять висновки щодо справжніх намірів росії та збільшать підтримку України у протидії російській агресії, а не прикриватимуть свою бездіяльність прагненнями відіграти роль миротворців, яких росія не потребує. Україна закликає всі держави та міжнародні організації негайно засудити незаконні дії кремля на тимчасово окупованих територіях України та посилити ізоляцію росії».

Україна закликає ЄС, НАТО та Групу семи негайно суттєво підвищити тиск на державу-агресора, включно з новими жорсткими санкціями, та суттєво збільшити військову підтримку України, зокрема надати танки, бойові літаки, бронемашини, далекобійну артилерію, засоби протиповітряної та протиракетної оборони.

Нагадаємо, 23 вересня росія почала псевдореферендуми на тимчасово захоплених територіях Запорізької, Херсонської, Луганської і Донецької областей щодо їх незаконного приєднання до свого складу.

Софіко Векуа
_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!