У центрі Львова зламалася відреставрована історична брама. Фото

4167 0
Браму на площі Катедральній у Львові реставрували у 2010 році.
ФЕЙСБУК МИХАЙЛО ІОЛІН

ФЕЙСБУК МИХАЙЛО ІОЛІН

На площі Катедральній, 7/8 у Львові знищилась історична брама, яку реставрували у співпраці з GIZ. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написав львів’янин Михайло Іолін. Він також закликав відгукнутись майстрів, які могли б відремонтувати її.

Нині реставратори оцінюють вартість реконструкції. Відновлювати її планують у співпраці з бізнесом.

Читайте також: У Львові відновили одну із найвищих та найцінніших брам середмістя. Фото

«На початку 2000 років GIZ за підтримки Львівської міськради і наших майстрових здерли чорну шару радянської фарби і нам відкрилася та краса. Ввечері, 25 серпня я побачив знищені елементи брами на Катедральній, 7/8 і обидва лівого отвору впали і лежали на хіднику, одного бракувало, а центральний взірець тримається на одній листві. Прошу відгукнутись небайдужих, майстрів чи тих, хто змонтує, як має бути і замовить листву, якої не вистачає», – пише він.

Керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко у коментарі Тvoemisto.tv повідомила, що браму на Катедральній, 7/8 відреставрували у 2010 році. Вона була першою у межах співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). На ній столяр-реставратор з Німеччини Крістоф Юнганс проводив майстер-клас, вчив львівських фахівців.

Читайте також: Які історичні брами відреставрували у Львові цієї весни. Перелік

«Реставрацію цієї брами мешканці не дофінансовували і місто також. Зараз, можливо, залучимо підприємців. Наші майстри реставратори оцінять, скільки може коштувати відновлення. Брама знищилась у користуванні. Там відвалились профілі в нижній частині. Нижня частина страждає чи не найбільше через вологу», – каже вона.

Лілія Онищенко також додала, що брама є ровесницею будинку, вона з середини 19 століття. Під час реставрації її розчистили, замінили деякі елементи, встановили новий замок.

Нагадаємо, у Львові працює програма співфінансування відновлення брам передбачено, що 70% вартості відновлення брами оплачує Львівська міська рада через координатора проекту — ЛКП «Бюро спадщини», а 30% коштів оплачують мешканці. Відновлення однієї брами триває місяць, а то й два.

Вікторія Савіцька

Фото: Михайло Іолін у Фейсбуку


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!