У Львові відновили 100 брам в історичних будівлях. Планують ремонти у дворах

2178 0
У співфінансуванні із мешканцями планують відновити балкони головних фасадів будинків на вул. Гоголя, 10 та вул. Кирила і Мефодія, 29.
Фото: Пресслужба ЛМР

Фото: Пресслужба ЛМР

У Львові у співфінансуванні із мешканцями за два роки відновили 100 брам і 79 вікон у будівлях в історичному ареалі. На семи балконах будинку, що на вул. Стецька, 4 тривають відновлювальні роботи, інформує пресслужба Львівської міської ради.

У Львові працює три програми співфінансування реконструкції історичних брам, вікон та балконів. Також напрацбовують четверту. Міська рада співфінансуватиму відновлення дворів в історичному ареалі міста. 

«Першою, у 2018 році, почала діяти Програма реставрації брам. Так, протягом 2018−2019 років вдалося відновити 62 брами. Співфінансування з міського бюджету становило 2 млн 149 тис грн. У 2020 році у рамках цієї програми вже відновлено 38 брам та ще 9 брам у роботі. Співфінансування з міського бюджету становить 1,9 млн грн. Загалом за ці роки ми отримали 308 заявок на реставрацію. Отож, роботи ще багато», — розповідає Павло Богайчик, директор ЛКП «Бюро спадщини».

Читайте також: У Львові відновили одну із найвищих та найцінніших брам середмістя. Фото

Він нагадує, що умовами співфінансування відновлення брам передбачено, що 70% вартості відновлення брами оплачує Львівська міська рада через координатора проекту — ЛКП «Бюро спадщини», а 30% коштів оплачують мешканці. Відновлення однієї брами триває місяць, а то й два.

У 2019 році у Львові почала діяти програма співфінансування реставрації вікон, торік було 50 заявок від мешканців. Відреставрували вікна за 11-ма адресами – це 48 вікон. У 2020 році відновили 31 вікно, ще 16 вікон у процесі.

Умови співфінансування за програмою реставрації вікон: 60% вартості відновлення вікна оплачує Львівська міська рада, а 40% коштів — мешканці.

Також Павло Богайчик нагадує, про програму співфінансування реставрації балконів. «Реставруємо балкони на головних фасадах будинків-пам'яток архітектури. Згідно з умовами, мешканці оплачують 10 тис. грн. вартості реставрації одного балкону, а решту коштів оплачують із міського бюджету. За цією програмою вже триває реставрація 7 балконів будинку на вул. Стецька, 4. Вартість робіт становить 578 тис. грн. Мешканці вже оплатили свою частку співфінансування», — додав Павло Богайчик.

Також наступними, в межах програми, заплановано реставрувати балкони головних фасадів будинків на вул. Гоголя, 10 та вул. Кирила і Мефодія, 29.

Читайте також: Які історичні брами та вікна у Львові реставруватимуть наступного року. Адреси

Нагадаємо, також у Львові напрацьовують нову програму співфінансування ремонтів, реставрації історичних дворів і під’їздів.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!