У Великій синагозі 18 століття в Бродах ще більше обвалився дах

2214 0
Це вже третій обвал, який трапився з цієї пам'яткою архітектури.
Синагога 18 століття в Бродах, яка у аварійному стані / Фото Володимира Ковальчука

Синагога 18 століття в Бродах, яка у аварійному стані / Фото Володимира Ковальчука

Через негоду в неділю, 3 грудня, обвалилися елементи конструкцій знаменитої синагоги в Бродах. Аварійні склепіння та дах не витримали ваги снігу. Це вже третій обвал, що стався з пам’яткою архітектури загальнонаціонального значення за останні роки. Про це повідомив операційний директор в Об’єднаній єврейській общині України (ОЄОУ) Віталій Камозін, пише ГО «Україна Інкогніта».

«Синагога в Бродах – одна з декількох синагог оборонного типу, що ще залишилися в Україні, – каже Віталій Камозін, –прикро, що ми можемо втратити таку важливу 300-річну реліквію, пов’язану із життям єврейської громади в Галичині, яка була знищена нацистами під час Голокосту. Ми закликаємо Міністерство культури України до дій щодо негайної консервації об’єкту. Адже не виключено, що незабаром можуть обрушитися вже й стіни!».

До слова, у березні 2021 року дах синагоги обрушився вперше. Були звернення від імені ОЄОУ та Єврейської громади Львова до Міністерства культури та  Львівської ОДА, але, як зазначають в ГО, реакції не було. За два роки, – у липні 2023 дах обвалився вдруге.

За синагогою наразі доглядає лише місцевий мешканець українець Володимир Ковальчук, який самотужки розчистив будівлю і вивіз декілька вантажівок сміття. 

Читайте також: На Львівщині представили проєкти з реставрації синагоги 18 століття. Візуалізація

Нагадаємо, історичну синагогу XVIII століття, що є пам'яткою національного значення, планують відреставрувати, бо обвалилося склепіння та дахівка. Для реставрації синагоги виділять кошти із обласного бюджету. 

В липні цьогоріч у Бродах презентували два проєкти з реставрації синагоги та простору біля неї. Ескізи двох варіантів ревіталізації Великої бродівської синагоги створила студентка Львівського університету природокористування Юлія Надорожняк. Кожен варіант розрахований на відновлення зруйнованих елементів синагоги та переосмислення призначення цієї будівлі у середмісті Бродів.

Втрачені фрагменти фасаду пропонують заповнити скляними конструкціями. Створюючи проєкти, застосовували метод інтерактивної архітектури. Він дає змогу поєднувати потреби в збереженні архітектурної спадщини та доступ для відвідувачів.

Один з проєктів передбачає пасаж, виставкові зали, оглядові тераси для відпочинку.

Крім того, влітку цього року пам’ятку оцифрували, щоб у разі розбирання аварійного склепіння, його потім можна було відтворити. 

Для довідки

Кам'яна синагога була збудована 1742 року на місці дерев’яної, яка згоріла. З її історією пов’язано чимало легенд та переказів. У травні 1859 вона стала жертвою великої пожежі, яка знищила більшу частину Бродів. На початку ХХ століття тут проводилися ремонтні роботи. Значних ушкоджень синагога зазнала під час Другої світової війни – були втрачені південна та північна прибудови. У 1960-х роках тут провели ремонт і облаштували приміщення під склад. Через постійне протікання даху будівлю перестали використовувати взагалі. У 1991 році місцева влада намагалася провести реставрацію синагоги і пристосувати її для картинної галереї, однак задум так і не був втілений в життя. Зараз пам’ятка перебуває в аварійному стані.

Фото місцевого мешканця Володимира Ковальчука

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!