Україна

Шпигунство за журналістами Bihus.Info прокоментували у Верховній Раді. Що відомо. ОНОВЛЕНО

1079 0
Нардеп закликав правоохоронні органи звернути увагу на цей інцидент та встановити, хто та з якою метою здійснював шпигунську діяльність.
Скрін з відео

Скрін з відео

У вівторок, 16 січня, у мережі з'явилося відео, на якому працівники інтернет-видання Bihus.Info вживали заборонені речовини на корпоративі. Воно містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту та кадри, зняті прихованою камерою нібито на новорічному корпоративі у заміському комплексі біля Києва. Натомість голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин висловив свою думку щодо неприпустимості прихованої зйомки та тиску на медіа.

У своєму зверненні він підкреслив, що документи, що посвідчують журналіста, прокурора чи депутата, не можуть служити підставою для порушення закону ні в якому разі. Однак він наголосив на неприпустимості прихованої зйомки, розголошення відеоматеріалів та тиску на представників ЗМІ.

Нардеп закликав правоохоронні органи звернути увагу на цей інцидент та встановити, хто та з якою метою здійснював шпигунську діяльність, а також відповідальних за незаконне поширення матеріалів у громадському доступі. Також він підтримав рішення Дениса Бігуса щодо звільнення причетних до скандалу співробітників.

Зазначимо, що відповідне відео оприлюднив канал «Народна правда». На відео видно момент вживання заборонених речовин та записана телефонна розмова щодо їх купівлі.

Водночас засновник проєкту Денис Бігус наголосив, що на відео є лише оператори, а не журналісти. І наразі їх вже звільнили. Він записав відеозвернення:

До слова, в коментарі hromadske редактор Bihus.Info Максим Опанасенко зазначив, що співробітників проєкту прослуховували, а також стежили за ними щонайменше декілька місяців. Хто саме може стояти за цим, команда проєкту зараз зʼясовує.

Оновлено.

Служба безпеки України повідомила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту «Bihus.Info». За даним фактом відкрите кримінальне провадження згідно ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

На переконання СБУ, прозора і безперешкодна робота незалежних і фахових ЗМІ є важливою умовою розвитку України, як демократичної держави. Подібним фактам стеження слід дати правову оцінку, незалежно від того, були чи ні в матеріалах прихованої зйомки оприлюднені факти можливого порушення закону, які стосуються обігу наркотичних речовин. Оцінку цьому можуть дати виключно правоохоронні органи згідно своєї підслідності.

Для довідки

Bihus.Info – група антикорупційних та інформаційних проєктів, заснована 2013 року командою журналістів-розслідувачів на чолі з Денисом Бігусом. 

«Народна правда» – проукраїнський інформаційний інтернет-ресурс, який у 2017 році заснував журналіст Денис Попович.

_________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!