Українська стала офіційною мовою в одному з муніципалітетів у Бразилії

1027 0
Новий закон відкриє можливості для обміну спеціалістами та навчання молоді на рівні вишів в Україні.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Українська мова стала офіційною мовою муніципалітету Прудентополіс у Бразилії. Законопроєкт одноголосно підтримали всі депутати, присутні на засіданні 5 жовтня. Про це повідомляють видання Nossa Gente та Світовий Конгрес Українців.

Проєкт рішення на голосування вніс депутат Маурісіо Босак, а обгрунтування підготував лідер Українсько-Бразильської Центральної Репрезентації, адвокат Віторіо Соротюк.

«У Прудентополісі найпоширенішою мовою, крім португальської, є українська мова. У нас вже є кілька громадян, які поїхали вчитися в Україну і зараз роблять внесок у розвиток нашого муніципалітету», – йдеться в обгрунтуванні.

За словами Маурісіо Босака, спільна офіціалізація української мови в муніципалітеті Прудентополіс, крім поваги до великої культурної спадщини, принесе муніципалітету великий культурний, науковий та туристичний внесок.

Муніципалітет вже встановив дружні відносини з Тернопільською областю – звідти до Бразилії приїхала більшість українських іммігрантів. Новий закон дозволить розширити обмін спеціалістами та відкриє більше можливостей для навчання молоді на університетському рівні в Україні або ж дистанційно.

У Прудентополісі понад 75% мешканців мають українське походження, тому він обгрунтовано вважається столицею української громади в Бразилії, пише Diaspora.ua. Українська громада тут почала формуватися близько 1885 року, коли в районі, де розміщений сучасний Прудентополіс, оселилося 1500 українських сімей (приблизно 8000 осіб), вихідців із Галичини. Цей район Прудентополісу навіть має назву Нова-Галичина на честь походження його жителів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!