Українців закликають під час вимкнення світла бути обережними з газом, приладами та свічками

914 0
Одразу після відключення світла варто вимкнути і витягти з розетки енергомісткі прилади.
Фото: Gettyphotos

Фото: Gettyphotos

Рятувальники закликають українців обережно використовувати газове туристичне обладнання під час вимкнення електроенергії.

Джерело: речниця Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Києві Світлана Водолага, Укрінформ

«З 1 листопада ми маємо три випадки, коли стаються вибухи газового туристичного приладдя. Коли вимикають світло, люди, які користуються електроплитами, вони забувають їх вимикати. Ставлять на електроплити газове приладдя – туристичні переносні газові – виникає вибух. На щастя, усі три випадки без жертв, але квартири пошкоджені», – сказала вона.

Читайте також: Наскладали дров, купили генератор. Як ОСББ Львова готуються до зими

Вона зауважила, що у подальшому ніхто не дає гарантії уникнення фатальних наслідків у разі необережного використання туристичного газового приладдя. Одразу після відключення електрики варто вимкнути і витягти з розетки енергомісткі прилади (пральні машини, чайники, бойлери, електроплити). Це робиться для того, щоб стрибки напруги після відновлення електрики не вивели їх з ладу. Можна придбати спеціальні пристрої, які захищають техніку від перепадів.

У ДСНС зазначили, що при вимкненні свіла чимало громадян використовують найпростіше джерело штучного освітлення — свічки. Рятувальники закликали обережно поводитися зі свічками, і дали поради щодо їх використання:
 
  • Використовуйте тільки невисокі, стійкі, металеві свічники.
  • Тримайте запалені свічки на безпечній відстані від одягу, штор, книжок та інших легкозаймистих речей.
  • Не ставте свічку в безпосередній досяжності для дітей та домашніх улюбленців.
  • Не паліть свічки до кінця — залишайте недогарок довжиною 2-3 см.
  • Не залишайте запалені свічки без нагляду.


Читайте також: Що робити без світла, газу та тепла. перелік необхідних речей

Нагадаємо, 31 жовтня у Львові та області почали застосовувати графіки погодинного відключення електроенергії. Ці графіки запроваджують в усій країні. Про те, чому обмежують електроенергію, коли краще користуватися приладами і що робити вдень – читайте тут.

 

Антоніна Костик

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!