Київ

В Києві заборонили малювати мурали до створення механізму погодження їх ескізів

784 0
Новий порядок мають розробити протягом трьох місяців

У столиці введено тимчасову заборону на створення нових муралів до моменту розробки та затвердження Київською міською радою прозорого та відкритого механізму погодження ескізів монументальних розписів. За відповідне рішення проголосувало 75 депутатів.

Як зазначила депутатка Київської міської ради, ініціаторка проєкту рішення Євгенія Кулеба, чинне законодавство України та нормативні документи місцевих рад наразі детально не врегульовують питання погодження відповідними органами створення муралів на житлових та нежитлових будівлях, інших спорудах.

«З публічних джерел відомо про збільшення випадків порушення правил благоустрою та створення у місті Києві муралів без погодження відповідними органами та мешканцями будинків. Також усе частіше виникає суспільний резонанс у зв’язку з різними поглядами на мистецьку цінність та етичну складову. Питання важливості збереження культурної спадщини, зовнішнього вигляду будівель та їх інтеграції в архітектурний контекст міста потребує створення чіткого механізму погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів. І, відповідно до світової практики, провідну роль у цьому процесі відіграють експертні ради. Попередньо передбачено, що процес погодження ескізів буде включати експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та отримання інших, передбачених законодавством дозволів та погоджень», – розповіла Євгенія Кулеба.

Депутатка додала, що до часу затвердження такого механізму є доцільним ввести тимчасову заборону на погодження відповідними органами створення таких об’єктів.

Нагадаємо, постійна комісія з питань Культурної спадщини одноголосно підтримала петицію проти хаотичного створення муралів на обʼєктах культурної спадщини.

Документ вимагає: 

  1. Розробити та затвердити на рівні місцевої влади Положення «Про погодження створення муралів у м. Києві». 
  2. Розробити відкритий процес залучення громади та експертного середовища до обговорення та погодження муралів. 
  3. Створити онлайн-платформу або інші засоби комунікації, які б дозволяли громаді висловлювати свої думки та пропозиції щодо муралів. 
  4. Проводити консультації та громадські обговорення ескізів муралів перед їх затвердженням. 
  5. Заборонити створення нових муралів на фасадах будівель до впровадження відкритого механізму залучення громади та експертів.

Підписанти закликають враховувати при розробці цього механізму різноманітні погляди та думки громади, включаючи власників будинків, митців, істориків, архітекторів та інших зацікавлених сторін. 

Цьому передував скандал із муралом у Києві на Січових стрільців, 31. Фотографка Євгенія Фуллен планувала зобразити героїв найвідомішого твору Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері» – Квазімодо, що тримає Есмеральду над урвищем, і химери поруч.

Дівчина навіть отримала дозвіл на створення стінопису у Шевченківській районній адміністрації та Департаменті архітектури й містобудування КМДА. Однак ескіз та практичне його втілення викликало несприйняття киян. Ситуація переросла у конфлікт із погрозами. Зрештою за рекомендацією Департаменту охорони культурної спадщини художниця погодилася власним коштом зафарбувати стіну з недомальованим муралом.

Однак згодом стало відомо, що авторка не полишила плани реалізувати задум і почала малювати цей сюжет на модерністській будівлі на Виноградарі в Києві.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!