В Україні хочуть видавати ID-картки не за місцем реєстрації і разом із закордонним паспортом

4652 0
Інформацію про реєстрацію місця проживання планують прибрати навіть із чіпів.
фото: ukurier.gov.ua

фото: ukurier.gov.ua

У Державній міграційній служби України кажуть, що з ID-карток приберуть інформацію про місце реєстрації, сімейний стан і дітей, а самі картки видаватимуть не за місцем реєстрації, а в будь якому відділенні ДМС. Про це в інтерв’ю ЄП розповів голова ДМСУ Максим Соколюк.

Читайте також: Усе, що треба знати про ID-картку. Міграційна служба відповіла на найпопулярніші запитання львів’ян

«Ми хочемо скасувати прив’язку оформлення першої ID-картки до адреси місця проживання. Зараз ID видають тільки за місцем реєстрації, а можна буде робити це де завгодно. Це буде зручно тим, хто, наприклад, зареєстрований у Львові, а проживає у Києві. Ми вже підготували зміни до закону і нормативних актів, щоби прибрати це обмеження. Розраховую, що їх ухвалять вже найближчим часом», – говорить Максим Соколюк.

Окрім того, під час оформлення ID-картки українцям пропонуватимуть одразу оформити і закордонний паспорт – «пакетом» буде дешевше.

Читайте також: Українцям дозволили пред'являти в банках закордонний паспорт

Зараз, за словами Максима Соколюка, 4,3 млн українців мають ID-картки. Ці люди часом скаржаться на незручності, адже до такого паспорту потрібно мати додаток у вигляді паперових довідок.

«Ми взагалі заберемо прописку з ID-картки, навіть на чипі її не буде, і так само не буде інформації про дітей, про сімейний стан. Адже ця інформація може змінюватися дуже швидко: вчора ти був незайманий, завтра одружився», – каже голова ДМСУ.

Натомість буде створено електронний сервіс, за допомогою якого усі органи, яким це потрібно, будуть бачити місце реєстрації людини. Максим Соколюк наводить приклад Львова, а також Дніпра, Миколаєва та Рівного, де місцеві органи влади побудували реєстр територіальної громади і бачать місце реєстрації без довідок.

Читайте також: В Україні планують впровадити онлайн-прописку

Також у ДМСУ пропонують зробити електронне посвідчення особи, тобто ID-картку у смартфоні. Такий документ повністю не замінить пластиковий паспорт, але в деяких випадках можна буде використовувати його.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!