В Україні оприлюднили зразок іспиту з державної мови для посадовців. Приклади питань

5031 0
Іспит складатиметься з двох блоків – письмового й усного.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

 

З 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно буде подавати ще один документ – сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна за результатами спеціального іспиту. Нацкомісія зі стандартів державної мови оприлюднила її зразок.

Читайте також: Труднощі перекладу? Що не так із українською мовою у Львові

Завдання письмового блоку передбачають виконання таких частин роботи: «Культура мови», «Читання» та «Письмо».

У частинах «Культура мови» (24 тестові завдання) та «Читання» (20 тестових завдань) претендентам пропонуватимуть виконати тестові завдання, які перевіряють уміння застосовувати українську мову в умовах службової комунікації, дотримуватися норм української літературної мови, критично осмислювати прочитане.

У частині «Письмо» претенденти будуть виконувати одне завдання відкритого типу, згідно з яким необхідно прослухати аудіозапис, написати переказ почутого тексту й висловити своє ставлення до теми. Створений текст має містити не менше ніж 100 слів. Цю частину іспиту перевірятиме екзаменатор.

Під час частини іспиту «Говоріння» претендент матиме можливість показати вміння спілкуватися на різні теми, не прив’язані до вузького професійного спрямування. На іспиті оцінюватимуть насамперед логічність, послідовність, лексичну й граматичну правильність мовлення, здатність підтримувати чи починати розмову, уміння висловлювати свої уподобання, переконувати, дискутувати тощо.

Тривалість усної частини іспиту, яка складатиметься із монологу претендента та діалогу претендента з екзаменатором, не перевищуватиме 20 хвилин. Загальний час для виконання роботи орієнтовно складатиме 120 хвилин.

Кілька прикладів із зразка іспиту:

Нагадаємо, усі надавачі послуг незалежно від форми власності з 16 січня 2021 року мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію виключно українською мовою. І лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

Низка положень мовного закону вже набула чинності: з 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, мала бути лише українська. З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб. З 1 вересня всі школи мали перейти на українську.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv зібрало низку джерел, де можна вдосконалити свою українську мову, навчитися писати без помилок і кальок, а розмовляти – без русизмів та суржика.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!