На Львівщині 28 осіб мають статус постраждалих від торгівлі людьми

1180 0
Сьогодні – Міжнародний день боротьби за скасування рабства. В Україні пів мільйона осіб є жертвами торгівлі людьми.
Photo by Tim Tebow Foundation on Unsplash

Photo by Tim Tebow Foundation on Unsplash

Сьогодні, 2 грудня, у світі відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Таке рішення прийняла Генеральна Асамблея ООН ще у 1949 році, в Україні документ набрав чинності у 1995 році.

Як розповів у коментарі Tvomisto.tv начальник відділу з питань сімейної політики ЛОДА Микола Немчук, найчастіше у ситуації з торгівлею людьми потрапляють малодосвідчені люди, бо вони не розуміють, які документи повинні з собою мати, яким має бути їхній роботодавець та які договори вони мають з ним укласти.

«Станом на сьогодні на Львівщині офіційно встановлено статус постраждалих від торгівлі людьми 28 осіб, а якщо брати від початку року, то за статтею "Торгівлі людьми" за інформацією генпрокуратури потерпілих від торгівлі людьми у кримінальному провадженні є близько 140 осіб»,  каже він.

За даними Міжнародної організації праці, в Україні є близько пів мільйона таких осіб, але враховуючи, що не кожен визнає, що потерпів від такого злочину, то ця цифра може бути й значно більшою.

«Якщо людина поїхала десь у Польщу чи Чехію на заробітки і забудовник не заплатив їй, то вона не заявить і не буде говорити, що її ошукали», – каже Немчук.

З останніх осіб із Львівщини, які постраждали від торгівлі людьми, були жінки, які не могли знайти роботу і мали неповнолітніх дітей. Ці жінки погоджувалися на роботу повіями у Швеції.

До цього випадку була також ситуація з псевдореабілітаційними центрами під Львовом, де позбавляли осіб волі і змушували працювати на сільськогосподарських роботах.

Микола Немчук додає, що, згідно зі статистикою, більше у такі ситуації з торгівлею людьми потрапляють жінки. Щодо дітей, то із 28 осіб – двоє новонароджених дітей потрапили у статус жертви торгівлі людьми.

«Їхні матері свідомо готові були продати їх за кордон. Була також третя особа, але на момент встановлення її статусу вже була повнолітня. Коли ця особа була ще не повнолітня, то мати хотіла продати її в сексуальне рабство у Польщу».

Додамо, що на Львівщині допомогою у таких ситуаціях займаються дві громадські організації, зокрема «Центр жіночої перспективи» та «Карітас».

Як не стати жертвою торгівлі людьми та рабства?

Перш за все, їдучи за кордон, треба мати контакти консульського відділу. Крім того, мати доступ до поліції країни, у якій перебуваєте, і за потреби звернутися туди.

Якщо ви шукаєте працевлаштування в іншій країні, то мусите пересвідчитися, чи та організація чи компанія є у списку організацій, які мають офіційну ліцензію на сайті Мінсоцполітики для того, щоб працевлаштувати людей за кордоном.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!