В Україні зросла кількість випадків шахрайства. Які схеми найчастіше використовують

773 0
Найчастіше українців ошукували під час покупки/продажу товару в інтернеті.
фото умовне

фото умовне

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні зросла активність кібершахраїв. Зокрема, 11% опитуваних українців ставали жертвою шахраїв від 24 лютого 2022 року. Виявилось, що найчастіше злочинці ошукують молодь (18-24) та людей у віці 65+. Це стало відомо з сервісу аналітики Opendatabot.

За даними опитування, найчастіше українців ошукували під час покупки/продажу товару в інтернеті — з таким стикався кожен другий респондент (52,74%). Друга за популярністю злодійська схема — фішингові посилання (18,57%). У 12,04% шахраї зламали соцмережі, а ще в 10,18% виманювали інформацію по телефону тощо.

Читайте також: Пенсіонерку зі Львова ошукала мешканка Києва. Що за схема шахрайства 

«Під час війни шахраї використовують вразливість громадян, їх тривогу, скрутний стан. Протидіяти цьому можна лише через обізнаність та критичне мислення. Характерно, що більшість випадків, коли громадяни втрачають свої кошти, виникають через розголошення ними даних своєї платіжної картки, одноразових паролів для підтвердження операцій, даних для входу до інтернет-банкінгу. Половина від загальної суми збитків від шахрайства з платіжними картками відбулася через соціальну інженерію. Їх можна було б уникнути, пам’ятаючи та дотримуючись правил безпечного використання платіжних карток», — зазначає директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Андрій Поддєрьогін.

Зазначимо, дані отримали з просвітницького проєкту, який Opendatabot та НБУ створили для своїх користувачів. Опитування пройшли понад 112,9 тисяч осіб. 

Читайте також: За один день на Львівщині ошукали двох пенсіонерів. Що за схема і як не потрапити на гачок 

Нагадаємо, шахраї взламують акаунт, надсилають онлайн-друзям приватні повідомлення з проханням позичити кошти, оголошують про фейковий збір коштів на ЗСУ, лікування чи волонтерські проєкти, а також надсилають підозрілі посилання. Зокрема, 13 вересня до поліції звернулася 23-річна львів’янка, яка в мережі «Інстаграм» отримала від подруги прохання позичити їй гроші в сумі 4400 гривень та переказала вказану суму із своєї банківської картки. Як з’ясувалося в подальшому, невідома особа зламала сторінку подруги заявниці та від її імені надсилала подібні оголошення. Детальніше про схему читайте тут.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!