Вперше за останні два роки у львів'янина виявили бруцельоз. Як вберегтись

3068 0
Бруцельоз передається від хворих тварин при контакті.
Фото умовне

Фото умовне

У 56-річного львів'янина лабораторно підтвердили важке інфекційне захворювання – бруцельоз. Востаннє цю хворобу фіксували на Львівщині у вересні 2021 року. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як з’ясували фахівці Центру, чоловік понад 20 років працював стригалем овець на різних фермах Іспанії. Хвороба почала дошкуляти ще з 2013-го. З того часу чоловік зертався до алергологів, дерматологів, ревматологів із скаргами на висипання, дерматит та болі у суглобах.

«Вперше чоловік звернувся по допомогу ще в Іспанії, проте як тільки-но минали симптоми, на цьому лікування завершувалося. Цього разу у чоловіка вже непокоїли виразки у ділянці суглобів на обох ногах. Він звернувся до однієї з клінік Львова. Лікарі запідозрили бруцельоз і відправили на дослідження сироватку крові пацієнта до Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Діагноз бруцельоз був підтверджений лабораторно»– зазначила завідувачка епідвідділу Центру Ірина Фесенко.

Що таке бруцельоз

Бруцельоз – це важке інфекційне захворювання, яке може передаватися людині від хворої тварини. При бруцельозі уражаються серце, суглоби та інші органи.

Спричиняється хвороба бактерією Brucella. В Україні зустрічається рідко. Більше бруцельоз поширений в Африці, Центральній та Південній Америці, в деяких країнах Азії та Європи, зокрема, у країнах Середземномор’я.

Читайте також: Яку їжу безпечно споживати влітку. Пояснення

Як передається

Бруцела передається від хворих тварин при контакті. Переважно, це кози, вівці, корови, свині. Інколи бруцели можуть вражати кішок і собак, але хвороба у тварин часто протікає в прихованій форміІнфікуватися людина може при вживанні заражених продуктів – сирого молока, сира, бринзи, також погано просмаженого м’яса.

Заражаються люди також при обробці шкіри та шерсті, догляді за тваринами. Через мікротравми на шкірі та слизові оболонки органів травлення, а також через пил на фермах, збудник може потрапити до організму.

Симптоми

Інкубаційний період бруцельозу від 1- 4 тижнів, може тривати і довше. Можуть з’явитися такі симптоми: головний біль, біль у суглобах та м’язах, м’язова слабкість, лихоманка, набряки, пітливість і навіть виразки у ділянці суглобів.

Як вберегтись

Лікарі радять не вживати сире молоко та молочні продукти, термічно обробляти м'ясо, не споживати м’ясні та молочні продукти зі стихійних ринків та невідомого походження. Варто вживати пастеризоване молоко. Для діагностики при підозрі слід звернутися до свого сімейного лікаря.

Нагадаємо, що у вересні 2021 року у Львові у 66-річної жінки підтвердили бруцельоз. Захворювання у жінки супроводжувалося температурою 37,1 - 38°С, безсонням, зниженням апетиту, головним болем і дратівливістю. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!