Нічна ракетна атака по Україні та кримінал через землю навколо Винниківського озера. Підсумки доби

1867 0
Нині 30 серпня та 553 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 04:50, відбій – о 05:40. Повідомлялося про запуск крилатих ракет. За словами голови Львівської ОВА Максима Козицького, на Львівщині ніч пройшла спокійно.

Як повідомила КМВА, такого потужного нападу Київ не відчував від весни. Ворог здійснив масовану, комбіновану атаку з використанням безпілотників та ракет. Кілька груп «Шахедів» прямували на Київ з різних напрямків. Пізніше на столицю полетіли ракети, запущені із бортів стратегічної авіації Ту-95мс. Загалом, силами ППО було знищено понад 20 ворожих цілей. Унаслідок падіння уламків в різних районах Києва загинуло дві людини, троє – поранених.

Ситуація на фронті: ЗСУ успішно проводять спецоперації в Криму. «Ми мали дуже добре підготовлені сили спеціальних операцій. Це правда, з цим погоджувались росіяни. Навіть ці операції, які ми проводили раніше, чомусь забуваються. Наприклад, знищення російських колон при наступі на Київ, підрив мостів, постійне блокування їхніх військ – це все давало результат. Добре, що ми маємо вмотивованих людей, які готові проводити такі операції», – зазначив у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулось 35 бойових зіткнень. Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 9 ударів по районах зосередження противника та 4 – по його ЗРК. Уражено ворожу важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А «Солнцепьок».

Читайте також: 40 млн грн за два дні. Сергій Притула оголосив збір на протимінні трали. «Чому так поспішаємо? Українська армія йде вперед, щодня звільняючи країну від окупантів. Але вороги створили суттєву перепону для нашого контрнаступу. Їхні мінні поля – величезні та фактично непрохідні. І якщо їх не розмінують танками із тралами, це мають робити люди. Ми можемо зберегти життя наших захисників і допомогти Силам Оборони подолати цю перешкоду», – пояснив Сергій Притула.

Та: На території 5 громад Львівщини відбудеться велопробіг на підтримку ЗСУ. Зібрані кошти скерують на потреби 103-ї бригади.

Акцент дня: Львів буде розростатися, або Як зробити місто, придатним для життя. «Коли Україна переможе, такі міста, як Львів, будуть природно, органічно розростатися, бо для багатьох людей стануть домівкою».

Tvoemisto.tv пропонує розповідь мера Тірани Еріона Велая, яке з міста автівок перетворилась у місто для мешканців та чеського містобудівника і засновника консультаційної фірми ONplan Петра Наврата, який працював над змінами у Празі. Обидва виступили на Lviv Urban Forum, який уперше відбувся у нашому місті і був присвячений переосмисленню того, як мають розвиватися, трансформуватися і відновлюватися українські міста, села та громади у час та після війни.

Ключові події:

1. НАБУ відкрило справу через приватизацію землі навколо Винниківського озера. З власних джерел Tvoemisto.tv стало відомо, що у відомстві цією справою займаються вже доволі тривалий час.

У 2021 році цю територію приватизувала сім’я львівського бізнесмена Григорія Козловського. До цього ділянку з 2017 року суборендувала ТзОВ «Академія футболу», власником якої є Козловський. У червні 2022 року на місці озера відкрили елітний відпочинковий комплекс «Emily Resort», який розпочали будувати ще у 2018 році.

Читайте також: Суд арештував готельний комплекс в Трускавці, який належав росіянину. З 2016 року він сприяв та забезпечував проживання воєнізованих формувань «мчс росії» у своїх готелях в окупованому Криму;

2. На старті фініш. Чи відкриють у Києві восени Подільсько-Воскресенський міст. На 30-й рік будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу мер столиці Віталій Кличко анонсував його відкриття восени. Перед цим місто планувало запустити рух мостом у листопаді 2021-го. «Твоє місто. Київ» з’ясувало, чи є шанс, що міст-довгобуд почнуть експлуатувати восени та чому це стане поштовхом для запуску метро на Троєщину.

Читайте також: На Львівщині планують капітальний ремонт мостового переходу за понад 53 мільйони грн. Йдеться про перехід через річку Болозівку у селі Садковичі;

3. Через погодні умови на Львівщині без світла залишилось понад 180 населених пунктів. 

Згодом стало відомо, що кількість знеструмлених населених пунктів збільшилась до до 365, про це повідомила Львівська ОВА. 193 – залишились повністю без електроенергії, а 172 частково. Найбільше поселень постраждало у Дрогобицькому та Самбірському районах. 

Читайте такожНа одному з перехресть Львова нині не працюватимуть світлофори. Усе через заміну опор на перехресті вул. Сахарова – Вітовського – Коперника.

Та: У Львові ще на двох вулицях відкрили паркувальні майданчики. Обидві парковки розташовані у 3-й зоні паркування. На майданчику на вул. Дніпровській облаштували 17 паркомісць, з них 2 – для осіб з інвалідністю. На вул. Студентській – 22 паркомісця, з них теж 2 – для осіб з інвалідністю;

4. З 1 вересня з учнями львівських шкіл працюватимуть екокоучі. Вони навчатимуть дітей правильного поводження з відходами й загалом дбати про навколишнє середовище.

Читайте також: На Левандівці проведуть реконструкцію притулку для дітей. Старий корпус перепланують та збільшать площу;

5. Вперше за останні два роки у львів’янина виявили бруцельоз. Як вберегтись. Чоловік понад 20 років працював стригалем овець на різних фермах Іспанії. Хвороба почала дошкуляти ще з 2013-го. З того часу чоловік зертався до алергологів, дерматологів, ревматологів із скаргами на висипання, дерматит та болі у суглобах.

Слава Україні. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!