Вибори у Франції. Макрон і Ле Пен вийшли у другий тур

994 0
Макрон залишається фаворитом, але він випереджає Ле Пен лише на кілька відсотків.
Фото: Радіо свобода

Фото: Радіо свобода

За попередніми даними, до другого туру президентських виборів у Франції виходять чинний глава держави Еммануель Макрон та лідер ультраправого «Національного об'єднання» Марін Ле Пен, повідомляє ВВС Україна.

За даними перших екзитполів, Макрон набрав 28,1% голосів у першому турі голосування, а його суперниця Ле Пен – 23,3%.

На третьому місці – кандидат від лівих Жан-Люк Меланшон із 20,1%. Правий політик Ерік Земмур набирає близько 7,2% голосів і вже заявив, що підтримає Ле Пен.

Аналітики вважали можливим такий розвиток подій. Опитування перед голосуванням показували, що Макрон залишається фаворитом, але він випереджав Ле Пен лише на шість відсотків.

Читайте також: «Найгірше ще попереду». Макрон після розмови з Путіним щодо України

Ті ж опитування показували, що головною турботою виборців стала купівельна спроможність – на тлі різкого зростання цін на енергоносії та інфляції. Ле Пен успішно зосередила на цьому свою кампанію, тоді як Макрон більше переймався війною в Україні та європейською реакцією на те, що відбувається.

Таким чином, у другому турі зустрінуться ті самі кандидати, що й у 2017 році. Тоді Макрон набрав близько 66% голосів, а Ле Пен – близько 33%.

П'ять років тому Макрон легко переміг Ле Пен, але, хоча він і продовжує домінувати у французькій політиці, на цих виборах на 44-річного президента чекає запекла боротьба.

На посаді президента Макрон провів низку реформ, зокрема, спростив для компаній процес звільнення працівників, знизив податки і ввів жорсткі закони про безпеку для боротьби з тероризмом. Але йому довелося відмовитися від запропонованого податку на паливо у 2018 році після кількох тижнів заворушень «жовтих жилетів».

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!