Як отримати ліки від епілепсії та психічних розладів безоплатно. Пояснення НСЗУ

1991 0
За програмою «Доступні ліки» вартість придбаних препаратів з переліку доступних аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Громадяни України з епілепсією, розладами психіки та поведінки можуть отримати 64 препарати безоплатно або з незначною доплатою. За програмою «Доступні ліки» вартість придбаних препаратів з переліку доступних аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я

Які ліки можна отримати:

  • проти шизофренії, шизотипових станів та маревних розладів;
  • проти розладів настрою (афективні розлади);
  • проти невротичних, пов'язані зі стресом та соматоформних розладів.

 

Зауважимо, що при епілепсії потрібно звернутися до невролога або психіатра, які зроблять план лікування та випишуть рецепт.

Як отримати ліки? 

«Доступні ліки» можна отримати у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки».

  • Перед тим необхідно отримати від медика рецепт на необхідні ліки. Під час воєнного стану лікар може виписати як електронне, так і паперове направлення.
  • За рецептами можна звертатися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Медичний працівник може виписати його на основі плану лікування, який раніше склав лікар-спеціаліст.
  • З рецептом можна прийти в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації.

 

Важливо пам'ятати, що термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування. Коли ви покажете рецепт аптекарю, він запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину, а також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити.

Читайте також: Якими є візуальні ознаки нездорового шлунка і чи може ендоскопія бути безболісною

Знайти найближчу аптеку можна через дашборд на сайті НСЗУ. В меню ліворуч оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації або через чат-бот «Спитай Гриця» чи зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Нагадаємо, що раніше програму «Доступні ліки» розширили препаратами проти хронічних обструктивних (захворювання, основним механізмом якого є хронічне обмеження повітряного потоку у дихальних шляхах) захворювань легень.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!