Як уникнути статевих інфекцій. Пояснення гінекологині

2845 0
Виділяють вісім найрозповсюдженіших інфекцій, з яких чотири можна вилікувати, від решти – ліків немає.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Однією з головних загроз сексуального здоров'я є захворювання, що передаються статевим шляхом. Найчастіше можуть виникати хламідіоз, гонорея, трихомоніаз і сифіліс. Небезпека полягає у тому, що ці хвороби відбуваються безсимптомно. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» Tvoemisto.tv розповіла кандидатка медичних наук, акушер-гінекологиня, наукова консультантка медичної лабораторії Діла Тетяна Тутченко.

«Інфекції, що передаються статевим шляхом – дуже велика група інфекцій, які включають бактеріальні, вірусні, протозойні інфекції. Виділяють вісім найрозповсюдженіших інфекцій і з них чотири це бактеріальні, які ми можемо повністю вилікувати (хламідійна та гонорейна інфекція, трихомоніаз, сифіліс), та вірусні інфекції (найрозповсюдженіші вірус папіломи людини, вірус герпеса генітальний, ВІЛ та гепатит В). Від них поки що ліків немає», – каже Тетяна Тутченко.

Читайте також: Як часто львів'янки відвідують гінеколога. Опитування

За її словами, у більшості випадків зараження бактеріальними інфекціями не проявляються жодними симптомами або вони є неспецифічні, тож жінка чи чоловік можуть їх не помітити. Саме тому певні інфекції, що передаються статевим шляхом, є такими розповсюдженими.

«Не завжди потрібен проникаючий статевий контакт чи контакт зі спермою. Наприклад, для вірусу папіломи людини, який є найпоширенішою статевою інфекцією, достатньо шкірних або урогенітальних контактів», – додає гінекологиня.

Щодо симптоматики, то у жінок вони можуть бути досить неспецифічні, зокрема, зміна характеру вагінальних виділень, порушення сечовипускання, відчуття дискомфорту, болі внизу живота, міжменструальні кровомазання і біль під час статевого акту. Як наголосила лікарка, не завжди жінка звертає на все увагу, тому може невчасно звернутись за допомогою до лікаря, що призведе до негативних результатів.

Нагадаємо, що «Твоє місто» вперше запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

__________________________________________________________________________________________________

 

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!