Як виглядає сьогодні Палац культури ЛОРТА, який простоював 14 років. Фото, відео

4707 0
Свою діяльність палац припинив ще у 2008 році. Tvoemisto.tv дізналося, як він зараз виглядає всередині і чи вже вирішили, як цей простір планують облаштувати.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Львів прийняв у власність Палац культури ЛОРТА на вулиці Патона у листопаді минулого року. Він внесений у книгу пам’яток українського модернізму. Тепер там планують облаштувати науковий центр для дітей. 

Нещодавно будинок передали мережі молодіжних центрів «Твори», яка має зайнятися організацією його функціонування. «Ми прийняли рішення, що ця мережа молодіжних центрів дуже креативна і сучасна, вміє залучати грантове фінансування, тому й прийняли рішення про передачу об'єкта цій мережі»– пояснила у коментарі Тvoemisto.tv депутатка Львівської міськради Уляна Пак.

Зазначимо, що будинок культури передали у власність міста минулого року, хоча Львів неодноразово звертався до представників заводу і представників профільних міністерств, також скеровував звернення у різні роки, але жодної реакції до минулого року не було. Місто також зібрало близько 500 підписів мешканців, які бажали відновлення будинку культури.

Колишній керівник групи сторожів, який зараз працює на заводі ЛОРТА, пан Роман каже, що Палац культури не працює з 2008 року. Одна з проблем будинку полягає в тому, що немає теплових мереж, відтак велике фінансування потрібне саме на їхнє відновлення.

«Розквіт будинку культури припав на 1990-і роки, там було багато різних гуртів, проходили заходи, але фінансування ставало все менше, тому він і перестав функціонувати»,  каже пан Роман.

Будинок культури внесений у книгу про пам’ятки українського модернізму. В середині приміщення є багато цінних елементів, як-от мозаїка. Уляна Пак каже, що місто зберігатиме всі цінні пам’ятки в ЛОРТА.

«Ми будемо зберігати всі пам’ятки, але плануємо надавати їм сучасного вигляду. Тут є красиві люстри, зали, вітражі. У глядацькій залі, наприклад, неймовірна сцена, якій міг би багато хто позаздрити. Вона має спеціальний оберт і провали. Колишні працівники будинку реєстрували петицію про те, що тут обов’язково треба зберегти культуру», каже Уляна Пак.  

Сцена в залі має дуже високу стелю зі сценічними фермами, на які можна вішати різноманітне світло і декорації. Знизу вона має спеціальні важелі для того, аби вона рухалася, так як вона обертова. 

Вікна в будинку культури також непрості, адже зверху вони формують суцільне коло. Замінювати їх будуть на дерев'яні, щоб зберегти пам'ятку.

Палац культури ЛОРТА у занедбаному стані. Найперше, що місто хоче зрозуміти, вирішити, що вони й громада хочуть бачити у цьому приміщенні. Виходячи з цих планів, формуватимуть стратегію відновлення, а тоді готуватимуть ПКД. Цього року в бюджеті міста передбачили 1 мільйон гривень на роботи із проєктно-кошторисною документацією. 

Уляна Пак каже, що цих коштів може не вистачити, але поки незрозуміло, який буде обсяг проектних робіт.  

Зазначимо, що мережа молодіжних просторів «Твори», якій і передали будинок культури, у Львові має кілька успішних реалізованих проєктів. Зокрема, простір інноваційної освіти на Сихові Lviv Open Lab, центр Pix Lab на вул.Городоцькій, де концентруються на графічному дизайні. Також є простір у центрі міста біля бібліотеки Стефаника, де можуть збиратися молодіжні громадські організації тощо. 

Нагадаємо, влітку депутати погодили передачу Палацу культури ЛОРТА у комунальну власність. У його приміщеннях може запрацювати сучасний освітній молодіжно-дитячий центр, зазначав міський голова Львова після зустрічі із директором державного концерну «Укроборонпром» Юрієм Гусєвим.

Приміщення будинку не використовують із 2008 року. Багато років Палац культури був громадським центром, однак його давно не реконструювали, тому зараз він напівзруйнований. Минулого року у березні для палацу культури «ЛОРТА» планували розробити проєкт реконструкції і виділити на нього до пів мільйона гривень.

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!