Військовий комісар з Львівщини пояснив, чому повістки вручають у громадських місцях

5265 0
Вручення повісток в громадських місцях не суперечить законодавству України.
Фото: lexinform.com.ua

Фото: lexinform.com.ua

Деякі військовозобовʼязані нехтують своїми обов’язками, затвердженими законодавством, що суттєво ускладнює мобілізацію та призводить до того, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки не мають необхідної та актуальної інформації про них.  Через це виникає потреба вручати повістки не лише за місцем проживання та роботи громадян, а й у громадських місцях. Про це повідомив головний військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко.

«Одним з найважливіших конституційних обов’язків громадян є захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України (ст.65 Конституції України, ч.1 ст.1 Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», ст.17 Закону України «Про оборону»). У нашій країні триває війна. Триває і мобілізація. І військовий обов’язок включає, серед іншого, дотримання правил військового обліку. Це означає, що з дня оголошення мобілізації громадяни України зобов’язані добровільно з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки для з’ясування усіх відомостей», – каже він.

Читайте також: Де і кому вручають повістки на Львівщині

Тіщенко додає, що кожен громадянин зобов’язаний повідомляти про будь-які зміни сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти чи місця роботи органи, де вони перебувають на обліку. Наприклад, якщо у когось народилось троє дітей, відбулись зміни зі станом здоров’ям чи змінилась адреса – про це повинні знати у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки для повноти картини мобілізаційного ресурсу.

«Ми не повинні бігати за кимось, щоб з’ясовувати які зміни у житті відбулись у кожного військовозобов’язаного, але ігнорування ними своїх обов’язків, закріплених законодавством, змушує до вручення повісток не лише за місцем проживання та роботи громадян, а й у громадських місцях. Це робиться насамперед для того, аби з’ясувати актуальність інформації, визначити кількість придатних до військової служби під час мобілізації громадян. У таких заходах не було би необхідності, якби громадяни неухильно дотримувались законодавства України», – зазначив військовий комісар.

Читайте також: Як в Україні проходить загальна мобілізація та кого не призиватимуть

При цьому, додає він, вручення повісток в громадських місцях не суперечить законодавству України, а гарантії дотримання конституційних прав громадян на судове оскарження будь-яких незаконних рішень або дій органів влади забезпечують Конституція України та судочинство під час воєнного стану.

Нагадаємо, 24 лютого у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україні ввели воєнний  стан та оголосили про загальну мобілізацію. На сьогодні по всій країні триває укомплектування особовим складом підрозділів ЗСУ та інших військових формувань. Більше про те, як відбувається мобілізація, кого можуть, а кого ні взяти до війська, читайте у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!