В Україні змінили закон щодо відтермінування від мобілізації. Хто може отримати відстрочку

23050 0
Йдеться про осіб, що претендують на відтермінування через догляд за родичами.
Фото умовне

Фото умовне

В Україні змінили законодавство щодо права на відтермінування від мобілізації людей, що доглядають за родичами. Йдеться, зокрема, про тих, хто має дружину (чоловіка) з інвалідністю І, ІІ чи ІІІ групи або батьків чи батьків дружини/чоловіка з інвалідністю І чи ІІ групи. За умови, що ці люди з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобовʼязаних відповідно до закону їх утримувати.

Джерело: Львівська ОВА

Хто може отримати відстрочку від мобілізації, якщо здійснює догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

  • Опікуни людини з інвалідністю, визнаної судом недієздатною;

  • Ті, що доглядають за людиною, яка за висновком МСЕК або лікарської комісії потребує постійного догляду і немає інших близьких осіб, які можуть це робити;

У чому різниця між опікою та доглядом?

  • Опіка встановлюється над недієздатною людиною, яка має стійкі психічні розлади та не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, за рішенням суду;

  • Догляд встановлюється над людьми, які потребують стороннього догляду через стан здоровʼя чи інвалідність без звернення до суду за висновком МСЕК або лікарської комісії;

За ким можна здійснювати догляд?

  • Тільки за членами своєї сімʼї, які спільно проживають, повʼязані спільним побутом, мають взаємні права і обовʼязки;

Мати чи батько старші 80 років, але не мають інвалідності. Чи можна оформити догляд для отримання відстрочки від служби?

  • Можна оформити догляд за людьми похилого віку з когнітивними порушеннями;

  • Для цього обов'язково отримати висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді;

Чи може чоловік 18 - 60 років перетнути кордон, якщо здійснює догляд або встановлена опіка над недієздатною особою?

  • Може у супроводі тих осіб, над якими здійснюється догляд або встановлена опіка;

Читайте також: Військовий комісар з Львівщини пояснив, чому повістки вручають у громадських місцях

Зазначимо, що Верховна Рада 28 червня ухвалила зміни, які передбачають, що вказані військовозобов’язані не підлягають призову за умови, що такі люди з інвалідністю не мають інших працездатних, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. Наразі цей закон відправили на підпис президентові Володимиру Зеленському.

Нагадаємо, що , раніше у коментарі Tvoemisto.tv військовий комісар з Львівщини Олександр Тіщенко зазначав, що мобілізація в області продовжується. Оскільки військозобов'язані чоловіки не приходять до ТКЦ і СП та не уточнюють свої дані протягом років чи намагаються втекти від мобілізації, то їм доводиться вручати повістки на вулицях, у громадських місцях.

Додамо, з 24 лютого 2022 року у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україні ввели воєнний  стан та оголосили про загальну мобілізацію. На сьогодні по всій країні триває укомплектування особовим складом підрозділів ЗСУ та інших військових формувань. Більше про те, як відбувається мобілізація, кого можуть, а кого ні взяти до війська, читайте у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!