Які громади Львівщини найповільніше декомунізуються

1143 0
Найповільніше процес триває у двох громадах області.
Фото: Центр міської історії

Фото: Центр міської історії

У Львівській області триває демонтаж радянських памʼятників. У пресслужбі обласної військової адміністрації розповіли, у яких громадах процес триває найповільніше.

Йдеться про те, що разом із Лопатинською, де досі стоять понад 10 об’єктів монументальної пропаганди, Львівська громада є найменш декомунізованою у Львівській області.

«Наразі ми з громадами Львівщини демонтували понад 260 радянських пропагандистських обʼєктів від початку року. Залишилося менше ніж пів сотні. Наша робоча група вчора, 23 жовтня, виїхала на вулицю Пасічну у Львові, щоб детально оглянути об’єкти меморіального комплексу «Пагорб слави». До того, нагадаю, ми побували у селі Ситихів», – зазначив голова робочої групи з питань декомунізації, перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

За його словами, всі ці обʼєкти підлягають демонтажу, відповідно до чинного законодавства.

Читайте також: Хто і за які кошти зносить радянські пам'ятники на Львівщині

Додамо, меморіальний комплекс «Пагорб слави» у Львові від 1994 року є частиною історико-архітектурного заповідника «Личаківський цвинтар». Тут поховані російські та радянські військовики, які загинули під час Другої світової війни. Загальна площа території 0,76 га, на якій розташовані три великі пропагандистські скульптури та десятки могил.

Процедура демонтажу комплексу, відповідно до чинного законодавства, передбачає отримання дозволів від Міністерства культури на дослідження та перенесення поховань.

Нагадаємо, що у центрі смт. Верхнього Синьовидного ексгумували останки червоноармійців Другої світової війни, а також співробітників радянських органів влади повоєнного періоду.

Тетяна Дзяма
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!