Якою є місія Галичини та окупанти готуються до нового наступу. Підсумки доби

2646 0
Нині 16 грудня та 296 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ЗСУ

Фото: ЗСУ

Ситуація на фронті: За словами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, росіяни готують близько 200 тисяч нових солдатів. Він не сумнівається, що вони знову підуть на Київ.

«Російська мобілізація спрацювала. Це неправда, що їхні проблеми настільки жахливі, що ці люди не будуть воювати. Вони будуть воювати. Цар каже їм іти воювати, і вони йдуть воювати. Я вивчав історію двох чеченських воєн – все було так само. Можливо, вони не так добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему», – пояснює Залужний.

Він зазначив, в січні, але швидше за все навесні, рф може розпочати великий наступ з Донбасу на сході, з півдня або навіть з білорусі.

Натомість міністр оборони Олексій Резніков вважає, що російські війська готуються до нового масштабного наступу в лютому 2023.

«Призовники готуються мінімум три місяці. Це означає, що вони намагаються розпочати наступну хвилю наступу, ймовірно, у лютому, як і минулого року. Це їхній план», – сказав міністр.

За даними Генштабу ( станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Новоселівське, Стельмахівку, Площанку, Червонопопівку і Білогорівку Луганської області та Григорівку, Виїмку, Яковлівку, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївку, Андріївку, Курдюмівку, Озарянівку, Дружбу, Олександропіль, Новобахмутівку, Невельське, Мар’їнку, Побєду і Новомихайлівку – Донецької.

Авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони завдали 26 ударів по зосередженнях особового складу, озброєння та техніки та 3 – по позиціях ЗРК противника.

Уражено 5 пунктів управління, 6 артилерійських позицій та склади: 2 б/к і паливно-мастильних матеріалів.

В районі Токмаку ЗСУ знищили до 10 одиниць військової техніки різного типу. Близько 180 військових рф поранені. У Лазурному ліквідовані до 30 окупантів.


На цю ж тему: «Союзницькі війська» у Білорусі не є серйозною загрозою, – розвідка. Білорусь зіграла ключову роль у російському наступі на Київ у лютому 2022 року.

Та: Німеччина передала Україні додаткові ракети для системи IRIS-T. Також – броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer.

Акцент дня: Галичина була травмована російською імперією, а завдяки цьому – однозначною. Чи дружить путін із головою; чи є «харошиє русскіє»; чому всі нації інфантильні й немонолітні, але тримаються на тверезомислячих людях; чи є в Україні еліти та як вони вплинуть на наше майбутнє; чому Галичині доведеться переосмислити свою місію; коли буде перемога, що вона означатиме для нас і чому це лише початок модернізації, необхідної для виживання українців, Tvoemisto.tv запитало в психотерапевта, завідувача кафедри психології і психіатрії Українського католицького університету Романа Кечура.

Цитата тижня: «Я під перемогою розумію об’єднання східних границь західного світу і українських. Тобто український східний кордон має стати кордоном західного світу, а ми – східним форпостом цього світу. Так я розумію нашу перемогу. Тоді ми мусимо бути мілітарною, демократичною, високотехнологічною країною, можливо, на кшталт Ізраїлю. Мені здається, що для того, щоби вижити, ми повинні модернізуватися, а це дуже непросто. Нам треба не лише перемогти «русскіх», але й дуже змінитися, бо перед нами стоять ще «11 подвигів», і їх треба здійснити, і ще багато всього осмислити».

Ключові події:

1. Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу. «Депутати Європарламенту рішуче засуджують ці дії, що призвели до смерті мільйонів українців, і закликають всі країни та організації, які ще не зробили цього, наслідувати їхній приклад і визнати його геноцидом», – йдеться у заяві;

2. ЄС виділив 50 мільйонів євро на відновлення критичної інфраструктури України. Кошти спрямують на ремонт систем постачання електрики, води, тепла, водовідведення та управління відходами у деокупованих громадах Київської області;

А також: У Міноборони пояснили, чому Росія обстрілює критичну інфраструктуру. Наративи, які росіяни поширюють в українському інфопросторі, націлені на те, щоб примусити владу в Україні до переговорів;

3. Енергетики просять вмикати прилади через 15-20 хвилин після повернення світла. Це допоможе уникнути локальних аварій та відключень.

Читайте також: Як у Львові працюють ЦНАПи, коли немає світла. Вони продовжують працювати: надають усі послуги та видачі, окрім нових паспортів;

4. Водії скаржаться на відсутність паркомісць біля лікарні на Орлика. Місто обіцяє облаштувати майданчик. Наразі там посилено працюють інспектори з паркування, оскільки водії паркуються і на велодоріжці, і на газоні, і на перехресті;

На цю ж тему: На перехресті Стрийської – Наукової пропонують тимчасово облаштувати кільцевий рух. Це пов’язано з аварійними та плановими відключеннями світла у Львові, через які на перехресті не працюють світлофори;

5. Де у Києві можна придбати ялинку. Локації. Ярмарки відкриватимуться поступово і працюватимуть до 31 грудня.

А також: Львів’ян запрошують на ярмарок крафтових виробників, виставку шопок і майстер-класи. На Львівщині такий захід в збірному форматі проведуть вперше.

Свята наближаються: Чим відрізняється Святий Миколай від діда мороза. Пояснення. діда мороза вигадали у 1937 році в радянському союзі для сприяння ідеологічному комуністичному вихованню.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!