Якими методами діагностують гастроентерологічні захворювання

1503 0
Гастроскопію при профілактичному обстеженні призначають не завжди.
фото умовне

фото умовне

Загальний профілактичний огляд у гастроентеролога важливо проходити бодай раз на рік. Він може бути як загальний, так і вузькоспрямований – націлений на гастроентерологічну патологію. Про це під час ток-шоу «Консиліум», яке запустило Tvoemisto.tv, повідомила керівниця клінічного напрямку «Гастроентерологія» медичної лабораторії «Діла» Наталія Скаржевська.

За словами Наталії Скаржевської, серед сучасних методів дослідження використовують гастрокомплекс. Беручи кров, лікар досліджує біомаркери, які відповідають за функціонування слизової оболонки шлунка. А гастроскопію, яка є інвазивним дослідженням і може спричиняти в пацієнтів певний дискомфорт і боязнь, при профілактичному обстеженні призначають далеко не завжди, до цього мають бути певні медичні показання. Загалом, лікар під час огляду порадить краще для пацієнта, зважаючи на вік, симптоматику, спадковість та наявність згубних звичок.

Лікарка додала, що з допомогою чекапу можна виявити порушення на ранніх етапах і запобігти захворюванню або призначити лікування. Зокрема, огляд у гастроентеролога є особливо важливим для пацієнтів, у яких є скарги на здоров’я, або людей із групи ризику (особливо якщо у найближчих родичів були рак шлунка, атрофічний гастрит чи виразкова хвороба). Якщо цього не робити або не прийти вчасно, можуть розвинутися важкі захворювання.

Читайте також: Дієта, харчування і психосоматика, або Кому потрібен гастроентеролог 

«Велику засторогу потрібно мати перед онкологічними недугами. Якщо у родичів вони були чи є, особливо тонкого або товстого кишківника, шлунка, варто зробити чекап, гастроентерологічні та ендоскопічні аналізи», – радить лікарка.

 

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які діляться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. А третій випуск був про дитячу стоматологію, де мами розповіли про свій досвід у догляді за зубами дітей, а лікар та експерт пояснили, на що справді треба звернути увагу та спростували міфи про дитячу стоматологію. У четвертому випуску поговорили про те, чому важливо доглядати зуби змолоду та які інновації в лікуванні й протезуванні. П'ятий випуск був присячений темі гастроентерології. Поговорили про те, які обстеження та коли варто проходити в гастроентеролога, і чи можуть психологічні чинники спричинити захворювання шлунка. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

Юлія Кметик

Нагадаємо, що команда медіа-хабу «Твоє Місто» запустила телевізійне ток-шоу «Консиліум», у межах кожного випуску ми обговорюємо актуальні питання охорони здоров'я, інновації у медицині задля того, щоб ми, українці, залишались здоровими. Основна мета проєкту - вироблення медичної культури: вчасного діагностування та при потребі - лікування, адже щоб бути сильними, ми повинні бути здоровими.

Партнерами випуску «Гастроентерологія» є: компанія «Молокія», мережа медичних лабораторій «ДІЛА» та медичний центр «IQMED».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!