Чи вистачить для гігієни лише зубної щітки та як не боятися стоматологів

3748 0
Щоби бути сильними, мусимо бути здоровими. Реалії життя під час війни такі, що не варто відкладати плани, зокрема щодо догляду і лікування зубів. Вчасний візит до стоматолога є запорукою хорошого самопочуття та красивої усмішки. У четвертому випуску медичної програми «Консиліум», яке запустило Tvoemisto.tv, поговоримо про те, чому важливо доглядати зуби змолоду, які найпоширеніші міфи в стоматології та інновації в лікуванні й протезуванні, а також почуємо історії пацієнтів, які пережили різний досвід під час лікування і видалення зубів.

Не боятися, а вчасно звертатися

Відвідувати стоматолога варто щонайменше двічі на рік. Під час опитування, яке провело Tvoemisto.tv, одна львів’янка призналася, що ходить до стоматолога не надто часто, але за нагальної потреби візит ніколи не відкладає. Щоб мати здорові зуби, двічі на день чистить їх, користується ополіскувачем, а ось зубочисток не визнає. Кровоточивість ясен для неї ознака того, що варто піти на огляд до лікаря.

Ще одна містянка каже, що відвідує стоматолога двічі на рік, а то й частіше: «Зуби повинні бути здорові та доглянуті в будь-якому віці. Прискіпливіше ставитися до здоров’я, зокрема зубів, потрібно з віком. Для гігієни використовую хороші зубні пасти,що два місяці змінюю зубну щітку».

Харків’янин, який тимчасово проживає у Львові, зазначив, що щодня вранці чистить зуби, але до стоматолога звертається тоді, коли починає щось турбувати.

«Сам я з Харкова. Війна вплинула на мою відвідуваність лікаря: як тільки є нагода, відразу звертаюся», – коментує він.

Третя співрозмовниця каже, що раніше на планові огляди до стоматолога ходила раз на рік, тепер частіше – щонайменше раз на пів року. Признається, що останнім часом стала краще доглядати зуби, використовує зубну нитку і ополіскувач.

Зі слів лікаря-ортодонта, ортопеда, головного лікаря Центру стоматологічного відновлення «Symmetrika» Андрія Іванціва, зуби потребують постійного догляду.

«Раніше вважали, що ключовий клієнт стоматологів – це людина за 50 років. Проте зараз це молоді люди близько 25-ти років, які звертаються з такими проблемами, яких ми очікуємо в людей старшого віку. Відсутність комплексного підходу, розуміння функціонування зубощелепного органа вказують на те, що до пацієнтів треба залучати цілу команду фахівців», – каже він і доповнює, що до них часто звертаються люди зі складними випадками.

Андрій Іванців

Про те, що своєчасне лікування є запорукою здоров’я зубів, знає і Леся. Свого часу жінка успішно пережила складне видалення двох зубів. Розповідає, що проблеми з зубами в неї почалися перед Великоднем, зокрема сильно почали боліти «сімка» і «вісімка». Жінка відразу зателефонувала до свого стоматолога, але через сімейні обставини так і не змогла приїхати, тож почала шукати іншу клініку.

«Мене відразу ж узяли на огляд, зробили рентген, який показав нагноєння. Лікарі запропонували лікування під мікроскопом, але гарантії не були стовідсотковими. Також був варіант видалення зубів. Звісно, в мене відразу почався шок, адже один із них – під коронкою», – розповідає вона.

Спочатку Леся погодилася на лікування, але, зрозумівши, що стандартні полоскання і прикладання ліків не допоможуть, а саме лікування займе близько пів року, бо була зруйнована кісткова система, вирішила видаляти. Згодом могла б поставити імплантати.

Видалення зубів минуло успішно. В операції брали участь двоє лікарів.

Андрій Іванців каже, що кейс Лесі – це хороший досвід, але він перегукується з одним із міфів про рентген-діагностику. Мовляв, люди часто бояться зайвого опромінення, та коли регулярно робити чекап (обстеження організму для раннього виявлення небезпечних захворювань – Ред.) або панораму, бодай раз на пів року, можна вчасно зауважити проблему із зубами, в тому числі з тією ж «вісімкою». Тобто у випадку Лесі проблемі можна було запобігти.

Леся

Натомість сама учасниця програми «Консиліум» зазначила, що, на жаль, не всі лікарі мають у своїх кабінетах апарати для діагностики. І коли відправляють людей робити це деінде, ті зволікають або ж узагалі ігнорують рекомендації. До лікарів приходять лише тоді, коли зуб уже нестерпно болить. А коли всю діагностику можна провести в кабінеті лікаря, це прискорює успішне лікування.

Інновації, комфорт і комплексний підхід

Сервіс і комфорт – незамінні важливі критерії сучасних стоматологічних клінік. Завдяки цьому, як зазначив Андрій Іванців, сьогодні процес лікування та реабілітації є значно швидшим, точнішим і менш травматичним.

Як зараз відбувається комплексне лікування пацієнтів, розповів лікар-стоматолог-ортопед Центру стоматологічного відновлення «Symmetrika» Максим Калужний: з допомогою комплексного підходу та діагностики лікарі збирають максимальну інформацію про пацієнта, яку згодом оцифровують:

«Комп’ютерну томографію черепа, запис руху нижньої щелепи, цифрові відбитки зубів складаємо в стоматологічній програмі і отримуємо оцифровану інформацію про пацієнта. Завдяки цьому лікарі можуть моделювати свою роботу – від постановки зубів до встановлення імплантатів. Реабілітувати пацієнта можна вже за одну добу!  Наприклад, у понеділок людина до нас прийшла без зубів, а у вівторок вже виходить із зубами».

Якщо колись лікареві-ортопеду доводилося спочатку збирати відбитки зубів і щелеп, потім віддавати їх у лабораторію, де технік відливав моделі, згодом усе гіпсувати і лише тоді починати підготовку до встановлення зуба, то тепер завдяки цифровізації вже через три хвилини все відправляють у лабораторію, а за пів години технік отримує змодельований зуб. Буквально через три-чотири години пацієнту можна фіксувати зуб у ротовій порожнині.

Ще одна героїня, яка прийшла в студію на програму «Консиліум», має пародонтоз – захворювання кісткової тканини, яке невиліковне. Проте важливим є так зване підтримувальне лікування, головним критерієм якого є регулярний догляд зубів.

За 20 років хвороби Христина мала різний досвід лікування. Серед негативних моментів – травматичні процедури і важка реабілітація. Не раз приходила додому і від болю сповзала по стіні чи тихо плакала. Все це її буквально доводило до депресії.

«Вважаю, що стоматологія – це не тільки лікування, а й ремесло. Все в руках лікаря, зокрема бездоганне виконання процедури, щоби період реабілітації був максимально короткий і безболісний. Це я називаю «знайти свого лікаря», – вважає Христина.

Христина

А оскільки це захворювання передбачає часте відвідування стоматолога, за роки хвороби їй намагалися допомогти майже 20 лікарів: терапевтів, стоматологів, анестезіологів, ортопедів. Проте кілька років тому вона таки знайшла «свого» лікаря. Причому це не фахівець із професорським званням, а молода фахівчиня, якій вона довіряє, в якої чудові руки, після процедур якої Христина почувається комфортно.

На відміну від історії першої пацієнтки кейс Христини Андрій Іванців вважає не таким позитивним. Швидко подолати проблему з зубами, тобто пролікувати і забути, неможливо.

«До нас часто приходять пацієнти віком 35-40 років, які вже мають негативний досвід лікування і просять вирішити раз і назавжди їхні проблеми з зубами. Однак швидко, як і назавжди, не буває. Навіть коли у людей немає хронічного захворювання, як у Христини, це не означає, що не потрібно застосовувати інше лікування чи проводити комплексну поетапну реабілітацію», – пояснює він.

У скільки це обійдеться?

Зі слів головного лікаря Центру стоматологічного відновлення «Symmetrika», найскладніше в стоматології – це скласти кошторис для пацієнта. Щоби відповісти на запитання, скільки це буде коштувати, хоча б приблизно, спочатку стоматолог повинен зібрати всю необхідну інформацію про пацієнта. І то не завжди вдається все до кінця врахувати, бо під час лікування чи оперативних втручань ситуація може змінитися як на краще, так і на гірше. Тому лікування ділять на етапи, які докладно проговорюють з пацієнтами.

Гостя медичної програми Христина зазначила в студії, що стоматологічні послуги зараз недешеві, тому закликала спочатку піти на консультацію до лікарів, отримати від них усю необхідну інформацію, а тоді обирати котрийсь із пропонованих протоколів лікування. Чекати, допоки виникне проблема, не варто.

Міфи в стоматології

У стоматології є кілька найпоширеніших міфів:

·   Іти до лікаря треба тільки тоді, коли болить зуб.

·   Немає значення, як видаляти зуби мудрості, по одному чи всі відразу.

·   Брекет-системи ефективні тільки в підлітковому віці.

·   Жорсткі зубні щітки краще видаляють наліт.

·   Зубна щітка і паста – все, що треба для гігієни ротової порожнини.

Андрій Іванців, коментуючи один із міфів, каже, що аксесуарів для догляду зубів потрібно більше. Навіть якщо до цього набору, тобто зубної щітки і пасти, додати ще зубну нитку, це все одно не дасть очікуваного результату. Загалом є шість головних інструментів, які варто застосовувати кожному: звичайна ручна зубна щітка, скребок для язика, нитка, зубна паста, ополіскувач і монопучкова щітка.

Також у стоматології дуже важливою є професійна гігієна ротової порожнини. Зараз вона осучаснена: апарати, порошки, засоби для гігієни нового покоління та якості.

На думку лікарки-гігієністки Центру стоматологічного відновлення «Symmetrika» Аліни Сняк, професійна гігієна – це базовий догляд ротової порожнини, своєрідний її техогляд.

«Під час прийому стоматолог робить не лише саму процедуру, а й зосереджує увагу на проблемах пацієнта, які можна виявити на ранніх стадіях. Мовиться про стирання зубів, проблеми з тканинами пародонта, ранні прояви карієсу тощо. Коли це все виявити на ранньому етапі, лікування стане легшим, дешевшим і комфортнішим для пацієнта», – переконана вона.

На її думку, техогляд, тобто професійну гігієну, варто проводити двічі на рік. Це збереже зуби здоровими, убезпечить від каріозних уражень та будь-яких проблем із пародонтом.

«Варто розуміти, що будь-які стоматологічні проблеми, якщо вони пов’язані із запальними процесами чи карієсом, виникають через наліт. Якщо його правильно і якісно видаляти, ніколи не буде карієсу», – каже лікарка-гігієністка і додає, що наприкінці кожного візиту пацієнту завжди радять, як доглядати ротову порожнину в домашніх умовах, дають рекомендації, за потреби вносять корективи.

А щодо міфу про те, що немає значення, як видаляти зуби мудрості – по одному чи всі відразу, Андрій Іванців пояснює, що стоматологи ділять зуби на сегменти – перший, другий, третій і четвертий. Ці сегменти – наче колесо в машині. Якщо вони будуть одного діаметра, з однаковими «шинами» і тиском, тоді все буде збалансоване, нормально, правильно працюватиме.

«Часто є так, що один зуб видалили, а три проблемні залишилися. В підсумку може відбутися зміщення, зміна положення зубів. Якщо є проблемні чотири зуби мудрості, відповідно до показань варто забирати одразу всі. Також це можна зробити по одному, але з чітко визначеним інтервалом», – каже головний лікар центру.

Вірячи в міф про те, що жорсткі щітки видаляють наліт краще, зубам можна нашкодити. А міф про брекет-системи, які варто ставити лише в підлітковому віці, Андрій Іванців назвав ілюзією.

«Як правило, людина за життя може проходити два-три курси ортодонтичної корекції. За добу вона робить чимало рухів щелепою – розмовляє, жує різноманітну їжу, в неї присутня міміка, тому ніщо не є стабільним. Крім того, один видалений зуб може призвести до різних деформацій у щелепі. Тому це ніщо інше, як міф», – вважає він.

Результат – здорові зуби та гарна усмішка 

Завдяки цифровим технологіям свою майбутню красиву усмішку можна спроєктувати і побачити наперед. Її «автором» може стати і сам пацієнт, який буде залучений до роботи.

Дентал-дизайнер стоматологічної клініки «Symmetrika» Андрій Пікуш розповідає, що для цього лікар-ортопед сканером робить цифровий відбиток та отримує модель – верхню і нижню щелепи пацієнта:

«Там, де лікар видаляв зуби, формуємо коронки. Після того відсилаємо файли для коронок на фрезер чи друк. Після фрезерування виріб обробляють вручну: покривають чи розмальовують у певний колір, який обрав пацієнт, і надсилають у клініку пацієнтові».

Зі слів Андрія Іванціва, всі їхні новації люди радо сприймають, не перестаючи дивуватися фантастичним змінам у стоматології. Теперішні можливості оцифрування і тривимірний зріз зуба вражають. Це дає можливість не допустити глобальних проблем із зубами.

Але варто розуміти, що не все залежить від лікаря – багато що від самого пацієнта. Стоматологія – це щось між наукою і мистецтвом, де важлива творчість та знання людини. Все частіше людський фактор нівелюється. Наприклад, виготовленням протезів або коронок займаються роботи, а технік, працюючи з мишкою для комп’ютера, лише дає завдання. Однак має бути присутній людський чинник, комунікація.

Отже, за день чи навіть за годину фахівці Центру стоматологічного відновлення «Symmetrika» здатні вирішити дуже багато питань, пов’язаних із зубами. Головне вчасно звернутися. 

Текст: Ольга Шведа

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!