Україна

З наступного року в українських вишах з'являться обов'язкові військові кафедри

2341 0
Військові кафедри є важливою необхідністю, вважає заступник міністра освіти.
Фото умовне

Фото умовне

У системі вищої освіти України з вересня 2024 року введуть пілотні військові кафедри. Базова військова підготовка буде обов'язковою для всіх юнаків, дівчата проходитимуть «воєнку» за бажанням. Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

За його словами, у ситуації, що склалася в країні, військові кафедри є важливою необхідністю.

«Ми розуміємо, що навіть якщо завтра Перемога ми залишаємося в ситуації, де нам потрібні офіцери запасу. І вони нам потрібні у великій кількості. Зараз військова кафедра – фактично платна освіта. Тож людина має заплатити сама за те, що вона має бути офіцером запасу», – пояснив Михайло Винницький.

Читайте також: Через три роки на Львівщині планують відкрити 100 ліцеї

У рамках реформи вищої освіти та запровадження військових кафедр у всіх вищих навчальних закладах, Міносвіти пропонує студентам, які отримали грант на часткову оплату навчання, покрити частину оплати, що залишилася, за рахунок бюджету на підготовку офіцерів запасу за умови, що студент проходить військову кафедру.

«Це наступний крок, який буде розвиватися», – підкреслив заступник міністра.

Зокрема, військова підготовка в інститутах, університетах та академіях складатиметься з трьох аудиторних кредитів (тобто 90 годин аудиторних занять), після чого студенти отримають військово-облікову спеціальність "Стрілець". Передбачається, що курс військової підготовки відбуватиметься в умовах полігону і триватиме протягом чотирьох тижнів. У курсі військової підготовки вивчатимуть тактичну медицину, базову стрільбу та інші необхідні військові навички.

Такі зміни в системі вищої освіти перегукуються з новою концепцією кадрової політики Міноборони, нещодавно затвердженою главою відомства Рустемом Умеровим. Нова концепція передбачає відмову від строкової служби як такої і перехід до контрактної форми комплектування армійських кадрів.

Крім того, передбачені рівні можливості для чоловіків і жінок в армії, а також інтенсивна військова підготовка всіх громадян призовного віку.

Раніше Tvoemisto.tv повідомляло, які виші Львова мають військові кафедри та як проходить навчання. Детальніше читайте тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!