Київ

Забудовник робить прямий підкоп під «Будинок з комахами»

658 0
Це призведе до повного руйнування пам’ятки архітектури 1893 року.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Забудовник попри припис ДОКС про припинення робіт в охоронній зоні пам’ятки архітектури почав робити підкоп безпосередньо під фундамент «Будинку з комахами» на Володимирській 93 в Києві. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

«На Володимирській, 93 роблять прямий підкоп під пам’ятку», - написав він, опублікувавши відповідні фото.

Нагадаємо, через «Будинок з комахами» почав просідати після того, як впритул до нього почали рити котлован.

Тоді активістам вдалося припинити роботи заблокувавши в'їзд техніки на майданчик.

Але  невдовзі будівельники продовжили рити котлован попри те, що Департамент охорони культурної спадщини КМДА видав припис про заборону робіт поблизу пам'ятки. 

Раніше стало відомо, що будівельники копають котлован у безпосередній близькості до «Будинку з комахами», який отримав охоронний статус, через кілька місяців після того, як його вже почали зносити.

Після того як будинок був внесений до Реєстру об'єктів культурної спадщини.київські активісти розпочали облаштування громадського простору – встановили лавки, вазони з квітами, столики з кавою та навели лад у приміщеннях.

На сьогодні частково розібраним лишається праве крило будинку.

Нагадаємо, генпідрядником будівництва вказано ТОВ "Інфрабуд" (власники - Сергій і Олександр Глімбовські), яке перебуває в процесі банкрутства з лютого 2023-го. Реальний забудовник - той самий який і в сусідної ділянки - на куті Володимирської та Саксаганського - ТОВ "Сенс.Буд", бенефіціар якого, за даними держреєстру, - Оксана Кушнір з реєстрацією на Кіпрі. Оксана Кушнір є дружиною президента комунального "Київміськбуду" Ігоря Кушніра та має громадянство Кіпру, а син Ілья 1994 року народження є діючим депутатом Київради від партії УДАР. 

Додамо, за фактом умисного пошкодження або руйнування об’єктів культурної спадщини пам’ятки архітектури «Будинку з комахами», Національна поліція України відкрила кримінальне провадження проти забудовника. Наразі триває слідство.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.
 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!