Київ

У пам’ятці архітектури «Будинку з комахами» у Києві облаштують громадський простір

866 0
Активісти встановили лавки, вазони з квітами, столики з кавою та наводять лад у приміщеннях.
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Фото: Дмитро Перов / Facebook

Київські активісти розпочали облаштування громадського простору у «Будинку з комахами» 1893 року, що на вулиці Володимирській 93. Про це розповів активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

«Тепер у пам’ятці архітектури, яку хотів знести забудовник, функціонуватиме громадський простір з лавками, кавою і хорошим настроєм. Поки ми навели лад у двох кімнатах, залишилось ще 12», – розповідає активіст.

Зазначимо, будинок Марії Станіславської 1893 року має унікальний інтер’єр: на плафоні парадних сходів має рослинний декор з гіпертрофованими комахами, зокрема мухами, у стилі модерн. 2021 року його визнали об'єктом щойно виявленої культурної спадщини.

Усупереч приписам Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, у квітні забудовник почав роботи з демонтажу споруди.

Пізніше Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступив з вимогою припинити знесення будинку і звернувся до правоохоронних органів. Після цього з будмайданчика забрали будівельну техніку, однак демонтаж будинку продовжився вручну.

Після місяця протистояння активістів, Департаменту охорони культурної спадщини КМДА та забудовника, епопея із багатостраждальним «Будинком з комахами» закінчилася – споруду включили до Реєстру об'єктів культурної спадщини.

Однак, як виявилося, за два тижні протистояння, забудовник встиг пошкодити та демонтувавати повністю два поверхи та сходи правого під’їзду пам’ятки, також було знищено ще й 3 поверх будинку.

За фактом умисного пошкодження або руйнування об’єктів культурної спадщини пам’ятки архітектури «Будинку з комахами», Національна поліція України вже відкрила кримінальне провадження проти забудовника.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!