Захиснику «Азовсталі» присудили польську нагороду за світлини з Маріуполя

830 0
Праця фоторепортерів є дуже важливою, і багато з них заплатили найвищу ціну, намагаючись задокументувати воєнні злочини.
Фото: Дмитро Козацький

Фото: Дмитро Козацький

Українському воїну Дмитру Козацькому, якого називають «очима Азовсталі» за світлини з оточеного російськими військами Маріуполя, присудили спеціальну нагороду престижної польської фотопремії Grand Press Photo 2022. Про це передає Укрінформ.

«Ми віримо, що Дмитро отримає цей диплом особисто під час конкурсу в наступному році. Ми чекатимемо на нього, живого і здорового», — сказала під час урочистої церемонії вручення голова фундації Вероніка Міровська.

Читайте також: Захисник Маріуполя показав прощальні світлини із «Азовсталі»

У листі до учасників церемонії посол України в Польщі Андрій Дещиця зазначив, що праця фоторепортерів є дуже важливою, і багато з них заплатили найвищу ціну, намагаючись задокументувати воєнні злочини. Від імені українців він подякував усім журналістам, які щодня із загрозою для життя документують звірства війни, яку росія веде проти України.

На фотографії цьогорічного переможця польської фотопремії Войцєха Гжендзінського зображена українка Ірина Манюкіна, яка грає на фортепіано у зруйнованій від вибуху авіабомби власній квартирі у Білій Церкві. 

«Українці надають нове значення слову «гуманізм». Не можна описати того, що Ірина дозволила мені бути в її будинку, який незадовго до цього зазнав бомбардування, а її доньку було поранено. Ірина робила своє – вона грала, я теж робив своє», — додав Гжендзінський на сцені під час нагородження.

Читайте також: З'явились кадри виходу українських захисників із «Азовсталі»

Лауреатами польської нагороди стали ще декілька фоторепортерів, які зробили фотографії під час війни рф в Україні. Зокрема, це фоторепортер Gazeta Wyborcza Єнджей Новіцький із фотографією залізничного вокзалу у Львові у перший день війни. 

Нагадаємо, Маріуполь залишається заблокованим російськими окупантами вже три місяці. Вони систематично обстрілюють цивільну інфраструктуру міста. За попередніми оцінками, там загинули вже від 5 до 20 тисяч мешканців. Окупанти замітають сліди звірств і злочинів, спалюючи тіла людей у мобільних крематоріях. Частину маріупольців примусово вивозять на територію ОРДО або до росії.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!