Законопроєкт про регулювання обігу медичного канабісу винесли на громадське обговорення

1205 0
Свої пропозиції та зауваження можна надсилати протягом 30 днів.
Фото: medicine.rayon.in.ua

Фото: medicine.rayon.in.ua

Міністерство охорони здоров’я винесло Проєкт Закону України про регулювання обігу медичного канабісу на громадське обговорення. Нині у державному реєстрі лікарських засобів зареєстрували низку знеболювальних лікарських засобів, декілька препаратів для лікування хвороби Альцгеймера, а ліки для надання допомоги дітям, які мають відповідні розлади здоров’я, узагалі відсутні. Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Використання канабіноїдів для медичної допомоги тим, що потребують знеболення, страждають на хворобу Альцгеймера, а також в особливих випадках для дітей, може допомогти таким пацієнтам.

Читайте також: Медичний канабіс в Україні. «за» і «проти» та що каже церква

Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності» пропонує, зокрема:

  • врегулювати питання про забезпечення доступу пацієнтів до препаратів з канабісу для лікування хронічного болю, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, посттравматичного синдрому, онкологічних захворювань, епілепсії в дорослих і дітей та інших захворювань;
  • створити належні умови для повноцінного застосування рослин у медичній та науковій діяльності, в тому числі з метою розробки, клінічних досліджень та державної реєстрації дієвих лікарських засобів чи протоколів лікування, що передбачають використання продуктів з вмістом канабіноїдів;
  • забезпечити заходи контролю за обігом таких засобів з метою запобігання вживання їх не за медичним призначенням,
  • встановити вимоги та визначити особливості контрольованого обігу сортів рослин роду коноплі (Cannabis) та визначити вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати операції, пов’язані з обігом сортів рослин роду конопель (Cannabis);
  • сприяти підвищенню рівня та якості медичного обслуговування населення шляхом забезпечення реалізації права на охорону здоров’я із застосуванням більш ефективних лікарських засобів та методів лікування, зокрема, у галузі паліативної медицини, які серед іншого базуються на симптоматичному лікуванні та знеболенні.

 

Законопроєкт для громадського обговорення розмістили за посиланням. Пропозиції та зауваження можна надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, телефон: (044) 253-72-71, e-mail: [email protected].

Читайте також: МОЗ регулюватиме ціни на популярні ліки

Нагадаємо, у 2019 році у Верховній Раді зареєстрували законопроект №10313 про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення фундаментального права особи на життя. Ідеться про легалізацію медичного канабісу. Законопроект мав врегулювати використання медичного канабісу в медицині та науці. Минулоріч нардепи публічно оголосили, що законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу не потрібен, бо для цього достатньо постанови Кабміну, яка переносить коноплю зі списку заборонених речовин в список контрольованих.

Кому допомагає медичний канабіс, у чому відмінність медичного і немедичного (або рекреаційного) та що про це каже Церква – читайте в матеріалі Tvoemisto.tv.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!