Збанкрутілий Львівський автобусний завод знову виставили на аукціон

2910 0
Аукціон з продажу права вимоги за кредитними договорами ЛАЗу після судових рішень різних інстанцій відбудеться 24 листопада.
Фото: explorer.lviv.ua

Фото: explorer.lviv.ua

Державний «Укрексімбанк» виставив на продаж право вимоги за кредитними договорами Львівського автобусного заводу, який визнаний банкрутом, із застосуванням до нього процедури ліквідації.

Джерело: пресслужба «Укрексімбанку»

Відновлення торгів за право стягнення заборгованості стало можливим після відповідних рішень судів різної юрисдикції. Торги з продажу права вимоги за кредитними договорами відбудуться в електронній системі OpenMarket (ДП «СЕТАМ») 24 листопада.

Читайте також: Для чого Львову потрібен ЛАЗ: відновити, викупити, зарезервувати?

Як повідомляють в «Укрексімбанку», зобов’язання боржника перед банком забезпечені договорами іпотеки приміщень виробничого призначення та застави обладнання, які створювали повний технологічний цикл роботи підприємства.

Загальна площа виробничих приміщень становить понад 137 тисяч кв м. Серед них – адміністративні та виробничі будівлі машинобудівного заводу, зокрема, приміщення головного виробничого корпусу, блок складів, дільниця помпування шин, механічний склад, транспортний цех, гаражі, майстерні тощо.

Величезний масив промислової забудови, переданий в іпотеку банку, розташований на вулиці Стрийській у Львові та займає більше 50 га території, що межує з новою житловою та комерційною забудовою найбільшого житлового масиву міста.

«Нерухоме майно, що перебуває в іпотеці, є найбільш цінною частиною активів заводу. Не секрет, що на цю територію міста є чимало претендентів, зокрема, серед забудовників. І тільки майбутній власник нерухомого майна, розташованого на території підприємства, реально зможе оцінити інвестиційний потенціал даного проекту», – йдеться у повідомленні «Укрексімбанку».

Стартова ціна колишнього найбільшого в Україні підприємства з випуску тролейбусів та автобусів міського, приміського і туристичного призначення складає 95,27 мільйона гривень.

Зазначається, що переможець аукціону матиме можливість як новий іпотекодержатель отримати кошти від продажу нерухомості або набути його у власність в разі, якщо торги з продажу майна не відбудуться.

Читайте також: Російському олігарху Чуркіну повідомили про підозру у спробі обманом зберегти за собою ЛАЗ

Нагадаємо, ЛАЗ постачав автобуси для міст України, що приймали Євро-2012. ТОВ «Львівські автобусні заводи» купив російський бізнесмен Ігор Чуркін. У 2013 році обладнання заводу почали вивозити на Дніпровський автобусний завод (Кам’янське), а у Львові мали залишити виробництво тролейбусів і туристичних автобусів.

26 травня 2014 року Державна виконавча служба України видала постанову про арешт майна заводу-боржника. Пізніше приміщення заводу виставили на аукціон. Тоді ж завод зупинив виробництво у Львові та Кам’янському. Перший заступник голови Львівської ОДА Йосип Ситник заявив, що область звернеться до уряду з проханням викупити завод.

У лютому 2016 року збанкрутілий ЛАЗ придбали дві юридичні особи з Києва. Восени 2017 року у міській раді Львова створили комісію, що розпочала вивчати ситуацію довкола закупівлі автобусів ЛАЗ напередодні Євро-2012. До цього комунальному перевізнику Львова виділили 20 млн грн, аби закрити борг перед ЛАЗом.

Через борги міста перед заводом на всі комунальні автобуси наклали арешт у жовтні 2017 року. Згодом відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мініюстиції оголосив 160 автобусів комунального «АТП-1» у розшук, а поліцію зобов’язали їх затримувати. У вересні 2018 року з’явився сайт, на якому йшлося про відновлення роботи ЛАЗу, втім завод нової продукції так і не випустив. Міськрада також створила ще одне АТП, аби передати автобуси туди й їх не арештовували. Територіальне управління юстиції у Львівській області стягнуло з банківського рахунку «АТП-1» 24 млн 642 тис. грн.

У липні 2021 року завершився аукціон з продажу частини заборгованості автобусного заводу, що на вул. Стрийській, 45. Його на продаж у червні виставив державний «Укрексімбанк». Йдеться лише про невелику частину приміщень, які перебувають під заставою. Серед шести учасників аукціону найбільше – 170 010 000,00 грн – запропонувало ТзОВ «Капітал Фінанс».

Після того виконком ЛМР прийняв рішення щодо території автобусного заводу, де дозволили розміщувати лише об’єкти виробничого та громадського призначення з науковими та освітніми функціями. Також офіційно заборонили змінювати призначення земельних ділянок та розміщувати на них житлову забудову.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!