Львів під час війни. Садовий про безпеку, транспорт, продукти і переселенців

4348 0
Під час телемарафону у студії «Твоє Місто» міський голова Львова Андрій Садовий розповів про те, як працює Львів в умовах війни, та як високопосадовці з Європи можуть сприяти посиленню безпеки.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Цього тижня у Львові відновили навчання у школах, йдеться здебільшого про дистанційку, каже міський голова. Переважно це пов’язано з тим, що у більшості міських закладах освіти притулок отримали люди з тих регіонів країни, де йдуть активні бойові дії.

«Ми відновили виключно навчання в школах, говоримо переважно про онлайн навчання. Треба вчитися дітям львів’ян і тих, хто приїхав до Львова. Щодо спортивних секцій, то їх роботу ми не відновили і гуртків також, бо сьогодні не до того. Більше 500 установ міста – це школи, театри, садки, спортзали, перепланували свою роботу, вони приймають тимчасово переміщених осіб», – каже міський голова.

Читайте також: Це мільйон доларів на день. Андрій Садовий про переселенців та життя у час війни

Щодо безпеки, то всі в Україні в однакових умовах, але для Львова є позитивним те, що у місті є багато високопосадовців з різних європейських країн, каже міський голова.

«Щодо безпеки, то ми всі в Україні в однаковій ситуації, але позитив в тому, що сьогодні у Львові є багато високопосадовців. Щойно завершилась зустріч із міністром закордонних справ Литви, а перед тим був Єврокомісар, і ще багато делегацій. Також планується візит польського прем’єра до Києва, ще мають бути його колеги з інших європейських країн. Це добрий знак, бо Євросоюз, коли відправляє своїх людей, то повинен думати і дбати про їх безпеку», – сказав Андрій Садовий.

Читайте також: В Україні створили застосунок «Повітряна тривога». Як це працює

Міський голова каже, що у Львові кількість бажаючих вступити в тероборону перевищує потребу на сьогодні, тому бажаючі записуються у добровольчі формування.

«Ми достатньо швидко сформували 103 і 125 бригади тероборони всі хто не встиг записатися йдуть у добровольчі обєднання, ми їх маємо понад 66 сотень. Вони є підмогою територіальній обороні. В цьому плані я вражений. Понад 5 тисяч чоловіків з внутрішньопереміщених стали на облік у військоматі», – каже він.

Він також нагадав, що нині у Львові прихисток отримали понад 200 тисяч внутрішньо переселених осіб. Він каже, що це так, наче ще одне місто переїхало у Львів. Тому міська влада комунікує з єврпейськими організаціями щодо побудови модульних будиночків для переселенців та забезпечення їх необхідними продуктами.

У Львові є певні труднощі з продуктами, дефіцитом стають товари, які постачали з тих регіонів, де намагається закріпитись ворог, їх замінюють на товари з Європи.

Тим часом, каже міський голова, у Львові також відновлюють роботу приватні підприємці та великі підприємства, деякі навіть нарощують потужності.

Читайте також: Підприємці Львівщини мають повернутися до роботи, – Козицький

Громадський транспорт у місті курсуватиме з дещо більшим інтервалом руху, бо 50% автобусів задіяні у спецперевезеннях. Електротранспорт працює у тій кількості, що і до військового стану. Міський голова закликав не нехтувати безпекою, і при кожному повідомленні про загрозу повітряної атаки ховатись у сховище.

«Львів функціонує, транспорт працює. Якщо є сигнал сирени, а ви в транспорті, то треба йти в укриття. Водій має зупинитися на найближчій зупинці, і ви маєте йти в найближче сховище. Це саме стосується усіх, хто в цей час є на вулиці. Не треба нехтувати, бо не відомо, яка бомба і де може впасти», – каже міський голова.  

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!