Київ

Зі Стіни Пам’яті полеглих Захисників України на Михайлівській площі зривали фотографії. Що сталось (Оновлено)

1322 0
Усі фотографії вже повернули на свої місця

У Києві зі Стіни Пам’яті полеглих Захисників України невідомий зривав фотографії воїнів. Меморіал нібито збирались реконструювати.

12 вересня чоловік, який назвався волонтером Андрієм, почав обривати фотографії загиблих героїв, а на їх місце клеїти плакати з повідомленням про нібито реконструкцію меморіалу та з проханням надсилати електронні фотографії на вказану адресу електронної пошти у домені memorybook.org.ua.

Як повідомив голова міжнародної асоціації дослідників фортифікації «Цитадель» Павло Нетесов, який є упорядником меморіалу, якась не названа волонтерська організація нібито планувала реконструкцію Стіни, але ані з ним, ані з іншими причетними, ані з родинами загиблих, це не обговорювала і не узгоджувала.

Після розголосу у ситуацію втрутилась поліція і в присутності Нетесова фотографії стали повертати на стіну.

 

У домені memorybook.org.ua розміщено проєкт Книга пам'яті полеглих за Україну

На сайті проєкту, немає повідомлень про реконструкцію Стіни. Жодних пояснень у соцмережах також немає. «Твоєму місту» в організації повідомили, що не мають відношення до Стіни пам'яті.

«Ми до Стіни Пам'яті Михайлівського Собору не маємо особливого відношення, ну хіба що коли робили Стіну Пам'яті зі світлинами Героїв з 2014 року допомагали світлинами та інформацією про Героїв. Ми волонтерський онлайн проєкт, який зараз призупинено у зв'язку з повномасштабною агресією», - йдеться у коментарі організації.

Оновлено о 17:15: На питання щодо поштової адреси у домені memorybook.org.ua волонтери відповіли, що надали цю пошту на прохання військового капелана Сергія Дмитрієва.

«На початку вересня цього року на прохання протоієрея С. Дмитрієва нами було надано поштову адресу [email protected], для того, аби родини захисників та захисниць України, загиблих після початку повномасштабного вторгнення РФ, мали змогу для надсилання фотографій тих воїнів, чиїх світлин немає на "Стіні Пам'яті 2022-202.. рр.". В подальшому отримані в такий спосіб фотографії та основна біографічна інформація використовувалася би як для подальшого розміщення на стінах Михайлівського Золотоверхого монастиря портретів загиблих воїнів, так і для створення сторінок, присвячених їх пам'яті, на сайті», - пояснили організатори проєкту.

Водночас військовий капелан Сергій Дмитрієв у зв’язку із непорозумінням, що виникло, закликав «до підтримки один одного, до розуміння і бажання єднатися заради минулого, сьогодення і майбутнього»

«Основною метою зняття фото було для сканування та подальшого друку на якісному матеріалі, адже попереду зима і фото будуть псуватися. На жаль, для нас самих стало новиною в якому саме порядку були зняті фото. Усі фотографії були збережені цілими і неушкодженими та вчора були абсолютно всі повернуті на стіну», - пояснив він.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!