Подорож замість бенкету. Як у львівській гімназії змінили проведення випускного вечора

42672 6
Селфі біля балкону Джульєтти набагато крутіше за фото у приміському ресторані.
Фото: i.pinimg.com

Фото: i.pinimg.com

У школі-гімназії «Шептицьких»  кілька років тому вирішили змінити звичний спосіб проведення випускного вечора – замість бенкетів з лімузинами та феєрверками школярі їдуть в тижневу подорож Європою. Вартість цієї подорожі приблизно така сама, як і вечір у доброму ресторані Львова, однак позитивні враження від подорожі по різних країнах Європи залишаються у пам’яті на багато років, розмірковує мати випускниці гімназії «Шептицьких» Наталія Герцунь.

Цього року випускники нашої гімназії вкотре замість випускного їдуть у подорож до Італії. Це традиція, яку кілька років тому запропонував тодішній директор школи отець Петро Майба.  Ми не стали її змінювати, бо знаємо, що дітям такий спосіб проведення випускного вечора подобається більше – про це свідчать їхні численні фото та відгуки у соцмережах, та й у розмовах з випускниками видно, що це добра ідея.  Однак це не батьківський чи учительський волюнтаризм – на початку минулого навчального року ми збиралися разом з дітьми і запитували їхню думку з цього приводу. Більшість висловилася за подорож і ніхто не казав, що потрібен «класичний» випускний.   

Можливо, діти так ставляться до цього пункту своєї шкільної історії, бо вчаться у не цілком звичній школі. Учні старших класів займаються у школі аніматорів, проводять багато часу з іншими дітьми та з духівниками. Вони бачать приклад іншого дорослого , який показує, що можна бути щасливим без тютюну, «травки» чи алкоголю, без тих речей, які людину не розвивають, а якраз навпаки.

Вони разом «тусують» і дітям це подобається. Десь в процесі цього спілкування й виникла ідея провести випускний по-іншому – побути більше разом і побачити трохи світу.  Діти погодилися, а батьки підтримали, бо це дійсно класна ідея.

Відразу скажу, що тотального «одобрямсу» в нас немає: кілька випускників цього року в подорож не поїдуть, у них із батьками свої ідеї щодо проведення цього часу, але в цьому й вся суть – бути вільним і не чинити насильства над собою задля того, щоби бути, як усі.

Переважно наші випускники їдуть в Італію, як і цього року. По дорозі вони проїдуть ще кілька європейських країн, тож загалом виходить мандрівка через пів-Європи. Вибір Італії пов’язаний із тим, що наші отці-салезіяни мають контакти у багатьох місцевостях в Італії, тож під час подорожі діти можуть ночувати у салезіянських згоромадженнях і трохи економити кошти.

Читайте також: «Випускний» буде і крапка. Як у Львові збирають тисячі гривень на розкішні бенкети

Крім того, отці знають італійську і місцеві реалії, тож не виникає проблем у спілкуванні та в побуті. Чимало духівників вчилися в Італії, добре знають історію країни і можуть провести екскурсії в цікавих місцевостях. Фактично діти продовжують під час подорожі спілкування, яке мають в школі. А батьки не хвилюються за дітей, бо знають, з ким вони вирушають у подорож.

Діти їдуть на тиждень. Цього року будемо збирати на мандрівку приблизно по 350 євро. Але це сума із запасом, щоби під час подорожі не виникало непотрібних проблем. З одного боку, треба оплачувати пальне для автобуса. З іншого – можуть бути якісь платні екскурсії під час подорожі чи оплата за відвідини музеїв. Також в цю суму входить оплата за нічліг, сніданки та вечері.

Це сума, в яку приблизно обходиться випускний вечір у доброму ресторані Львова.

Коли люди чують про те, як у нашій школі проводять випускний, то реакція переважно позитивна або нейтральна. Щось на кшталт: «класно, що ви це робите» чи «ну і добре». Але показовим є те, що ніхто не каже, що хотів би зробити у своїй школі так само. Принаймні, мені такого чути не доводилося.

Мені здаються, що проведення випускного залежать багато в чому від того, якими є батьки та вчителі, як вони бачать проведення цього заходу. Багатьом батькам здається, що така форма випускного – спосіб показати своє досягнення. Мовляв, подивіться, які ми класні, які класні наші діти і чим ми відрізняємося від інших. Але йдеться не про внутрішню красу, а про зовнішню атрибутику, яка, на жаль, для багатьох є визначальною. Багато людей, можливо, не готові прийняти, що наше життя  важливе для нас, а не для іншого, не для фотки в Instagram чи Facebook. Хоча, мені здається, що фото у Вероні біля балкону Джульєтти набагато крутіше, ніж селфі в ресторані біля Львова.

Читайте також: Квіти на мільйон. Що можна було б купити замість букетів на 1-ше вересня

Чи можна сподіватися, що традиційне відзначення випускного зміниться в інший бік? Думаю, що наші діти дуже розумні, вони знають і розуміють значно більше, аніж дорослі собі думають. Але ми, дорослі, дуже часто показуємо їм невдалі приклади. Діти бачать, що ледь не кожне свято чи вихідний супроводжуються забавами з їжею та спиртним і з такої поведінки черпають свій досвід. Відтак їм здається, що це нормально і по-іншому час проводити не варто. Дорослі часто не показують на власному прикладі, що замість забави чи сидження перед телевізором, класно піти у гори чи в похід.  Часто батьки навіть не питають випускників, як вони хотіли б провести цей день. Здається, що це свято таки більше потрібне деяким дорослим, аніж самим випускникам, які мають бути безмежно вдячними за те, що їм організовують такий крутий випускний.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 

 


Читайте також:
18 Січня, 2019 15:23
Олександр Марчук Можна обговорювати такі святкування, але за умови надання організаторами правдивої вартості такого закордонного триденного випускного. На собі переконався, що все обман.
Чомусь організатори таких випускних ніколи не пояснять, що 250 євро це вартість лише 3 пунктів: перевезення в дві сторони, одна 20-30 хв загальна розповідь про місто, 1 ночівля у готелі лише з сніданком(в який заселять ввечері і випруть зранку).
І все.
Решта купа коштів ваші проблеми. Це речі, без яких прожити 3 дні не можливо, в першу чергу треба ще 2 рази поснідати, 3 пообідати та 3 повечеряти за європейськими цінами, бо їжу з дому через кордон не пустять. Хіба що діти їстимуть сухе печиво 3 дні, буде дуже святковий настрій. Крім того, потрібно ходити до туплету по 1 є та пити воду по 2 є.
Плюс автобус по місту підвезе за окремі гроші, а святкування в європейському це дуже ДОРОГО.
І ГОЛОВНЕ - 4 години на кордоні вночі на вулиці, практично безсонна ніч сидячи скрюченими в автобусі, діти вже приїдуть туди вижаті як лимони.
Так що зовсім не гарне і веселе, креативне свято, а ... собаче.
Реальна картина, випробувана на власному досвіді.
23 Серпня, 2018 18:32
Рома Уявляю скільки вагітних приїде)
6 Червня, 2018 15:17
Дудка Валентина І я також за подорожі. Будучи мамою цього річного випускника розумію наскільки менше було б проблем, якби діти поїхали, а гроші посуті ті самі
4 Червня, 2018 08:46
Марія Це дуже класно і корисно отак провести випускний, але як вказав автор статті, їхні отці вчились в Італії, мають багато знайомих. Не кожний вчитель звичайної школи візьме на себе таку відповідальність і організацію. Та й з ночівлями в готелях і з залученням екскурсоводів сума буде зовсім інша. Хоча наші діти дуже розумні і традиції з часом міняються, щось відходить в минуле, натомість додається нове, і в нашій країні є цікаві місця куди можна поїхати.
4 Червня, 2018 08:46
Марія Це дуже класно і корисно отак провести випускний, але як вказав автор статті, їхні отці вчились в Італії, мають багато знайомих. Не кожний вчитель звичайної школи візьме на себе таку відповідальність і організацію. Та й з ночівлями в готелях і з залученням екскурсоводів сума буде зовсім інша. Хоча наші діти дуже розумні і традиції з часом міняються, щось відходить в минуле, натомість додається нове, і в нашій країні є цікаві місця куди можна поїхати.
3 Червня, 2018 23:21
Артем Євтушенко Абсолютно переконаний. Як автор проекту [***]s://v-mandry.com я переконаний, що подорож значно круче будь-яких банкетів. Це точно запам'ятається всім випускникам і буде корисно для них. Відвідуючи нову країну ми перегортаємо сторінку в книзі життя і дізнаємось ще більше про цей світ. Ми стаємо розумнішими. Дуже хочу, щоб так святкували абсолютно всі школи.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!