8 порад від експерта: як створити проривний продукт

6590 0
Чи можна спланувати успіх? Як створити проривний продукт? Які фактори слід враховувати і на що робити ставку, аби ваш продукт дійсно завоював ринок? Про це під час семінару "Маркетинг в період невизначеності", організованого юридичною компанією "HD Partners", розповіла гендиректор Companion Group, викладач kmbs Олена Мальцева.

Tvoemisto.tv пропонує лише 8 ключових тез, а для того, аби отримати розгорнуту відповідь на ці запитання, пропонуємо вам подивитись відеозапис виступу Олени Мальцевої.  

1. Проривним продуктом може бути все, що завгодно! Особисте питання до нас – чи хочемо ми робити проривні продукти, чи ми хочемо купив-продав. Багато друзів мені кажуть: навіщо вкладати в проривні продукти, якщо народ «хаває» те, що є. Так ми ж самі його привчаємо до цього! Наша задача – піднімати цей рівень. Якщо ви не робите нічого нового, ви нічого не варті, як компанія.

2. Проривний продукт створюється лише там, де є поєднання дизайну і технології. Адріан Сливоцький у книзі «Мистецтво творення попиту» називає це "магічний продукт", який поєднує в собі емоційну і функціональну перевагу. Адже «дизайн» – це не тільки красиво, це те, як спрацювати на емоціях і як вийти на ринок вчасно – ви можете бути супер, але ринок не має достатніх обертів, щоб ви повернули свої інвестиції, бо ви були не на крок попереду, а на два.

3. Продукти можна умовно поділити на чотири види: продукти «генерики» – у них немає ні дизайну, ні технології, але вони добре продаються тому, що дешеві. Кіч-продукти – технології нема, але вони дуже красиві. Високотехнологічні продукти – ті, які не роблять ставку на дизайн, але використовують високі технології. І, нарешті, проривні продукти, які поєднують і дизайн, і технологію.

4. Щоб робити проривні речі треба знайти кон'юктурний розрив – це коли люди вже хочуть, але купити за ті гроші, які вони мають, це ще неможливо. Кон'юктурний розрив трапляється тоді, коли змінились три типи факторів –  економічні, соціальні і технологічні. Прикладом кон'юктурного розриву є ринок кави в Америці у 70-х роках. В 1971 році власник «Starbucks» прийняв для себе рішення, що народ може платити не 50 центів за каву, а 3,50. «Starbucks» відкрився в Сіетлі, де є штаб-квартира Майкрософт, тож з точки зору економічного фактору – там вищі доходи, з точки зору соціальних факторів – айтішники більш інтровертні, у них зовсім інший стиль поведінки, з точки зору технологічних факторів нічого не треба було придумувати – поїхати в Італію, купити апарати, поставити і навчити американців, що кави може бути півлітри і це теж кава. А також зробити іншу технологію подачі. В той час продуктами генерики була розчинна кава, продукти-кіч – це ресторанний бізнес, бо кава там не потребувала стількох технологій, а високотехнологічним продуктом тоді, як не дивно, були точки швидкого харчування, адже їм треба було подбати про те, як зберігати тепло і забезпечити швидкість видачі, натомість стаканчик там міг бути будь-який.   

5. Ми не знаємо, що буде завтра. Ми вступили в період турбулентності. І ніхто не знає, що буде завтра і не може нічого спрогнозувати: скільки коштуватиме долар чи євро, як себе поведе Росія, Штати, чи трапиться якийсь технологічний прорив. Це добре чи погано? Добре для тих, хто рухається.

6. "Дизайн" – це не просто красиво – це поєднання емоцій (вони включають в себе дух пригод, незалежність, безпеку, чутливість, впевненість і владу), естетики (смак, запах, дотик), ідентифікації продукту (це актуальність та доцільність – зробіть найкльовіший ресторан і відкрийте його у неправильному місці – він не піде, індивідуальність – гарантія того, що ваш продукт ні з ким не конкурує в головах у ваших споживачів) та  впливовості (на споживачів – це полягає у зміні культури споживання, підвищенні культури обслуговування, рівні освіченості споживачів і на навколишнє середовище).

7. «Технологія» має три речі – ергономіка (комфорт, відчуття захищеності і легкість у використанні), технологічність (надійність і функціональність), якість (відповідність очікуванням і довготривалість). Не всім потрібні усі ці параметри – не всі можуть бути смачними, наприклад, сайт, не всім треба добре пахнути, але навпроти тих речей, які ви вважаєте для себе потрібними, мають стояти галочки – вони в нас є і ми тут найкращі.

8. Філософія результативних інновацій полягає в тому, аби не питати людей що вони хочуть, а питати – яким результатом вони виміряють, що їх бажання виконані – що для них буде результатом. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!