Львову вдалось повернути ще два приміщення, які втратив у масштабній афері

1219 0
Через «Аферу століття» Львів втратив понад 20 об’єктів комунальної нерухомості. 16 приміщень уже повернули у власність міста.
Фото:пресслужба ЛМР

Фото:пресслужба ЛМР

Львівський апеляційний суд повернув у комунальну власність міста два приміщення на вул. Стецька, 11, що у центрі Львова. Це одні із вкрадених приміщень у так званій «Афері століття». Про це повідомила керівниця управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун.

Читайте також: У міській раді Львова проводять обшуки через "аферу століття"

«Львівський апеляційний суд 4 березня задовольнив апеляційні скарги Львівської міської ради і Львівської обласної прокуратури у справі про витребування з чужого незаконного володіння та скасування реєстрації права власності на нежитлові приміщення у будинку № 11 на вул. Стецька», — повідомила Інна Свистун, керівниця управління комунальної власності ЛМР.

Йдеться про приміщення на вул. Стецька, 11, площею 190,2 кв. м. та 149,1 кв. м. (загальна площа — 339,3 кв. м.).

Загалом місту вдалося повернути в комунальну власність уже 16 приміщень із 20, які раніше були відчужені незаконним шляхом, тобто незаконно та безпідставно були перереєстровані на юридичних і фізичних осіб. По інших приміщеннях судові справи ще тривають.

Читайте також: Ще два приміщення «Афери століття» повернули у власність міста

Нагадаємо, «Аферою століття» у Львові назвали масштабну схему привласнення комунального майна, внаслідок якої лише від квітня до листопада 2016 року місто втратило понад 20 об’єктів нерухомості. 

Масштабну аферу випадково виявили юристи управління комунальної власності ЛМР. Відчуження майна відбулось завдяки шахрайській схемі, яку втілили, за попередніми даними, львів’яни Ірина Сандул, Людмила Малькова та Олег Рогоцький. Це імена людей, які безпосередньо брали участь в оборудках з привласнення низки приміщень великої площі в центральній частині міста.

З цих трьох лише Олег Рогоцький фігурував у розслідуваннях. А от Сандул і Малькова продовжують активну бізнес-діяльність. Зокрема вони пішли і в будівельний бізнес, тепер також будують без документів.

У 2017 році тодішній прокурор Львівської області Юрій Квятковський говорив, що правоохоронці встановили п’ятьох осіб, які стали першими власниками низки нежитлових приміщень, незаконно виведених із комунальної власності Львова. Двох із них було заарештовано 7 червня 2017 року. Це були мешканець Лисичанська Сергій Соболь та мешканець Луганська Артем Шпота.

Вирок Сергієві Соболю винесли у 2019 році. Його звинуватили у службовій недбалості, на підставі підроблених документів він зареєстрував право власності на низку комунальних нежитлових приміщень, а потім продав їх. Але так само, як і у випадку з Артемом Шпотою, прокурори не довели, що він причетний до відчуження майна. Його засудили до 1,5 років обмеження волі, однак у строк відбування покарання суд врахував понад сім місяців перебування в СІЗО як день за два. Відтак Сергій Соболь був відпущений на волю із зали суду. Через місяць після суду Сергій Соболь раптово помер.

У власність міста вже повернули 16 приміщень з тих, що були вкрадені в результаті масштабної афери.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!