Для чого демонтують столітні ліхтарі у центрі Львова?

6588 0
Львів’яни б’ють на сполох: ліхтарі на проспекті Свободи, яким понад сто років, демонтують і на їх місце встановлюють сучасні. Жителі міста припускають, що це пов’язано із продовженням тролейбусного маршруту №13 і цих стовпів уже не повернуть. У Львівській міськраді ж запевняють, що їх лише забирають на реставрацію.
Фото: zik.ua

Фото: zik.ua

Деталі ситуації з'ясовувала ІА ZIK.

Краєзнавець Іван Радковець розповів, що таких стовпів у Європі практично не залишилось: «Їхня історія безпосередньо пов’язана з електричним освітленням міста, коли використовувались не газорозрядні лампи, а вугільні стержні для освітлення вулиць. У конструкції цих стовпів всередині були лебідки за допомогою яких опускали так звані лампочки, а два взаємодіючі стержні давали освітлення. Під вечір встановлювалися ці вугільні стержні, а за ніч вони згоряли», – розповів краєзнавець.

«Крім того, їхня оздоба є частиною оздоби міста, – додав він. – Вони під шаром фарб мають цікавий і гарний орнамент. Їх потрібно реставрувати, а не демонтувати, бо таких стовпів у Європі залишилось дуже мало».

Іван Радковець зазначив, що стовпи пережили дві світові війни, а «їхній демонтаж – це нищення історії»: «Будь-яка ковка, що буде на сучасних стовпах – це лише копія, але справжні стовпи копією не заміниш».

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко уточнила, що три метри стовпа є автентичними, але верхня частина перероблена. «Цей низ є цінним. Він зроблений з чавуну, але у багатьох місцях потрісканий, і потребує реставрації. Ці стовпи ми забираємо на реставрацію. На той час будуть встановлені тимчасові опори», – сказала Онищенко.

Фото: Вікіпедія

За її словами, нові опори будуть на проспекті Свободи, поки не відреставрують старі. Однак Лілія Онищенко не повідомила, доки триватиме реставрація, скільки стовпів відновлюватимуть. «Там треба здійснити оцінку. На деяких стовпах чавун дуже важко реставрувати, і спеціалістів з реставрації чавуну мало, але це потрібно зробити. Я не знаю, чи ми усі стовпи демонтуємо на реставрацію», – сказала вона і додала, що минулоріч один стовп уже впав.

На питання, хто займатиметься відновленням стовпів, Онищенко сказала: «У нас у Львові є три реставратори по металу, і вони будуть цим займатися».

У свою чергу Іван Радковець висловив припущення, що демонтаж стовпів пов’язаний із продовженням тролейбусного маршруту №13. Нагадаємо, у Львові цьогоріч планують продовжити маршрут тролейбуса №13, пустивши його через пр. Свободи. Він курсуватиме до вул. Гнатюка, далі повертатиме наліво, переходитиме на праву сторону пр. Свободи і рухатиметься до пл. Різні, а далі – до пр. Чорновола.

Керівник відділу маркетингу ЛКП «Львіелектротранс» Ольга Бачинська повідомила, що проект продовження тролейбусного маршруту № 13 від вул. Зернової через проспект Шевченка до вул. Шота Руставелі розробили ще у 2011 році. «Проектом також було передбачено встановлення 21 декоративної опори на пр. Свободи та однієї опори на вул. Гнатюка», – додала вона. За її словами, 13 опор, які зараз знаходяться на пр. Свободи є аварійними, і абсолютно не придатні для монтажу на них контактної мережі. «Саме тому поруч із старими опорами ми встановлюємо нові із декоративними насадками. На ці конструкції, які відповідають усім нормам безпеки буде перенесено вуличне освітлення та встановлено контактну мережу», – повідомила вона.

Ольга Бачинська зазначила, що старі ж опори будуть демонтовані та передані власнику – ЛКП «Львівсвітло» – для реставраційних робіт та повторного використання. Саме власник вирішить долю стовпів: чи їх відреставрують і повернуть на пр. Свободи, чи просто демонтують.

У «Львівсвітло» заявили, що поки нічого не знають про демонтаж старих стовпів, і кивають на міськраду. «Ми лише виконавці. Очікуємо вказівок від департаменту», – заявив заступник директора ЛКП «Львівсвітло» Михайло Трач.

Водночас начальник управління транспорту Львівської міської ради Віктор Щир повідомив, що пустити тролейбус №13 проспектом Свободи планують до кінця 2014 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!