Політична реклама

Експертиза виявила штучні барвники у "натуральному" соці

1668 0
Для того, щоб з'ясувати, чи дійсно варто переплачувати потрійну ціну за "органічні продукти", журналісти ТСН віднесли декілька зразків у лабораторію. Перевірка гранатового соку виявила штучні барвники, яких там не повинно бути.

"Перевірка меду показала, що це дійсно натуральний продукт. А от у гранатовому соку знайшли штучні барвники, яких там, звісно, не повинно бути", - розповіла Ніна Кільдій, керівник експертно-аналітичного відділу Центру незалежних споживчих експертиз "Тест".

За словами експерта, цей приклад показує, що виробники спекулюють поняттям "органічний".

На думку фахівців аграрного ринку, для того, щоб споживач був впевнений в якості натуральних продуктів, це питання має регулюватись на законодавчому рівні.

"У Верховній Раді повинні були прийняти закон про органічні продукти, але він пройшов лише перше читання, і в кінцевому результаті його не прийняли",- пояснює завідувач сектором Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Анатолій Осадчий.

Тому наразі, за його словами, юридично такого поняття, як органічні продукти в країні не існує. Ті продукти, які іменуються "органічними", можуть дійсно бути такими, якщо вирощені на органічних добривах, органічних грунтах. А можуть бути просто не шкідливими і нічим не відрізнятись від тих, які продаються в супермаркетах і магазинах.

Натомість на "органічні продукти" в Україні вищі ціни. Для прикладу, буханець хліба масою 330 грам з органічних інгредієнтів коштує 6,50 грн, проти 3,30 за півкілограмовий батон. Сир без пальмової олії та домішок - 250 грн за кілограм, тоді як в супермаркеті кіло "російського" коштує 70-100 грн/кг, залежно від виробника.

Джерело: "ПроВолинь"


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!